Вече 17 дни товарният кораб Царевна с 18 моряци на

...
Вече 17 дни товарният кораб Царевна с 18 моряци на
Коментари Харесай

Вече 17-и ден товарният кораб Царевна е блокиран на пристанището в Мариупол

Вече 17 дни товарният транспортен съд " Царевна " с 18 моряци на борда е блокиран в украинското пристанище Мариупол. Екипажът не може да бъде евакуиран, защото Русия не позволява кораби в Азовско море, пристанището е затворено от украинските управляващи, а подходният канал е миниран.

Корабът " Царевна " дебаркира в пристанище Мариупол на 21 февруари. На борда му има 17 български и един украински моряк. Управителят на компанията, наела екипажа, сподели, че всички моряци са в положително здравословно и психическо положение и имат храна за към месец напред.

" Осигурени са, по информация от представители на корабособственика, храна, вода, гориво. Наред са, чуват се по 4 пъти дневно, само че просто не можем да тръгнем ", изясни Николай Стефанов, шеф на компанията, наела екипажа.

Близките на моряците се чуват всеки ден с тях по сателитен телефон.

" Помолихме да бъде обезпечена сателитна връзка, при която всеки от роднините да може да чуе за 2, 3 минути своя непосредствен на борда, да се успокоят един различен, че тук е наред, че там е наред и да стискат зъби да свърши тази нечовешка покруса ", сподели Стефанов.

Освен кораба " Царевна ", в пристанище Мариупол са блокирани още 80 търговски кораба.

" Имаме транспортен съд на БМФ, който също е там до нас, под същия байрак флаг Малта. Кризата е огромна, имаме кораби, които дойдоха без хранителни запаси, не можаха да заредят, доколкото знам, и там ситуацията е тежко ", добави шефът на компанията.

Николай Стефанов заяви, че следва среща на Международната морска организация, на която ще бъдат разисквани опциите за евакуация.

Репортер: Петя Иванова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР