Вече 15 дни семейството на Пламен Пенев - починалият на

...
Вече 15 дни семейството на Пламен Пенев - починалият на
Коментари Харесай

15 дни след трагедията: Пламен Пенев все още не е погребан

Вече 15 дни фамилията на Пламен Пенев - умрелият на 30 декември след гонка с служители на реда, нямат право да го погребат. Причината е, че още не е подготвена тройната съдебномедицинска експертиза за гибелта на някогашния герой.
Прочетете още
Хистологичните изследвания стават по-бавно, а и следователите са затрупали с доста въпроси правосъдните лекари. И по тази причина тялото не е освободено за заравяне.

След като околните на Пенев отхвърлиха експертизата да се прави в Стара Загора, тя бе предоставена на трима правосъдни медици от Пловдив, написа 24 часа. Официално от университетската болница " Св. Георги ", където работят те, потвърдиха, че тя е в развой на правене, само че нямат право да популяризират информация поради следствието.

Неофициално обаче в Стара Загора изтече информацията, че съгласно разбора на пловдивските специалисти гибелта на Пламен Пенев е настъпила заради задушаване при задържането му

Според Българска национална телевизия той е бил притиснат към земята от 5-има служители на реда. Първи за допустимо задушаване (асфикция) заговориха от прокуратурата.

На 2 януари в тяхно прессъобщение бе оповестено, че следствието на случая в Стара Загора е предоставено на екип от Националната следствена работа. Събирал се огромен размер от доказателства за " вероятно закононарушение по член 123 от Наказателен кодекс - за причиняване на гибел при професионална несъобразителност от страна на полицейските чиновници ".

Още тогава от държавното обвиняване позволиха, че Пенев е умрял след насилственото му изваждане от колата, а не при самата злополука с полицейската патрулка и че измежду вероятните аргументи за гибелта е и механична асфикция.

До 2 януари по случая имаше единствено едно публично известие - на полицията в Стара Загора от 31 декември. Преди това в нощта на случая - 30 декември след 21 ч, от пресцентъра на регионалната дирекция обясниха, че няма да дават информация за случилото се.

На другия ден полицията разгласи, че предната нощ към 20,45 ч е подаден сигнал на телефон 112 от малолетно лице, че чужд мъж заплашвал него и приятелите му с нож.

Мъжът бил открит - на 58 години, само че не се подчинил на полицейско предписание и се опитал да избяга с аудито си. След 15-20 минути гонене по улиците на Стара Загора беглецът " осъществя пътнотранспортно произшествие със длъжностен автомобил на Министерство на вътрешните работи и почива ".

И още съгласно формалното известие на място екип на спешния център помогнал на служител на реда, който със счупена ръка и контузно-разкъсни рани по главата е настанен в болница без заплаха за живота.

Директорът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи старши комисар Лазар Христов даде брифинг на 3 януари - до този миг първи и финален по случая.

Направи усещане, че за разлика от случая с 18-годишната Дебора Михайлова и други престъпни произшествия в региона този път полиция и прокуратура не дадоха взаимно изказване за случилото се. Нямаше и всеобщи митинги в отбрана на жертвата в цялата страна.

На 3 януари, пред публицистите старши комисар Христов промени първата версия, че Пенев е умрял, откакто се удря в длъжностен полицейски автомобил.

Той описа, че след направени няколко несполучливи опита да бъде спрян беглецът, който в това време направил 3 произшествия с полицейски и цивилни коли, най-после бил блъснат от кола на Първо районно ръководство.

След тази принудителна катастрофа бил спрян

На публикувани в обществените мрежи видеоклипове от нощта на преследването ясно се вижда по какъв начин полицейската кола е спряла в насрещното за беглеца платно на бул. " Цар Симеон Велики " в Стара Загора в очакване на аудито.  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР