Вече 10 месеца след като започна широкото приложение на ваксините,

...
Вече 10 месеца след като започна широкото приложение на ваксините,
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Независимо дали сме ваксинирани, трябва да спазваме мерките

Вече 10 месеца откакто стартира необятното приложение на имунизациите, ние към момента се въртим в омагьосания кръг на въпросите, които съпътстваха първите дни от тяхното нахлуване. Дали ще е " зелен документ ", дали ще е локдаун – истината е, че ние би трябвало да прекратим разпространяването на вируса ", съобщи вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова в студиото на " Денят ON AIR ".

По думите ѝ хората не би трябвало да се стремят безусловно към " зеления документ ", а би трябвало да осъзнаят, че вирусът не е за подценяване.

" Хората не би трябвало да си мислят, че имунизацията е панацея. Независимо дали сме имунизирани или не, би трябвало да съблюдаваме ограниченията. Идеята е да ограничим оптимално разпространяването на вируса ", безапелационен бе вирусологът.

Според проф. Александрова е доста значимо хората да не се разделят на имунизирани и неимунизирани, на преболедували и непреболедували, а на хора с имунитет и на такива без.

" След като толкоз дълго време обяснявахме на хората какъв брой хубаво нещо са антителата, изключително обезвреждащите, в този момент пък внезапно им обясняваме, че те не са чак толкоз значими. За страдание, това в действителност е по този начин. Антителата след време понижават - както B-клетките, по този начин и Т-клетките ", изясни гостът на Ганиела Ангелова.

Проф. Александрова изброи и случаи, при които хората с тежък Ковид имат и висок брой на антитела, които не им оказват помощ.

" В момента ние няма по какъв начин да определим дали тези антитела са задоволително защитни и какво е равнището на антителата, които биха обезпечили отбрана. Това е огромен въпрос, който си задават хората в целия свят ", уточни вирусологът.

Ваксини с изминал период на валидност?

" Няма безусловно никакъв проблем, става дума за имунизацията на Pfizer/BioNTech, която се съхранява сред -90 и -60 градуса. Беше открито въз основа на изследвания, че нейната успеваемост се резервира и по тази причина бе продължен срокът им с 3 месеца ", увери проф. Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Лечение с моноклонални антитела?

" Важни са обезвреждащите, а моноклоналните ги наподобяват. Те нашумяха около лекуването на Доналд Тръмп, който се подвигна на крайници за 3 дни ", напомни вирусологът и посочи, че въпросните антитела ще се ползват при два вида хора:

такива, които не са в тежко положение, само че са в нараснал риск;
такива с сериозен Ковид-19.
В Съединените щати към този момент са подали документи за цялостно утвърждение на моноклоналните антитела. Проблемът е, че моноклоналните антитела са доста скъпи и се ползват венозно – не са за домашна приложимост, стана ясно от думите на проф. Александрова.

Делта+ вид – причина за безпокойствие?

" И други разновидности са познатият Делта, придобил спомагателна разновидност. Предполагаме, че ще може да бяга от имунния отговор. Затова отпущането на всички ограничения в миг, когато вирусът се популяризира интензивно, може би не е толкоз добра концепция. В една среда, където хората са предпазени, това може да докара до нови разновидности ", означи вирусологът, само че посочи, че не поради имунизациите мутира вирусът.

" Вирусът мутира, тъй като това е част от неговата природа. Така или другояче тези разновидности на безпокойствие – Алфа, Бега, Гама и Делта, са регистрирани предходната година, доста преди всеобщото приложение на имунизациите. Затова и имунизираните би трябвало да съблюдават ограниченията, ние би трябвало да се стремим да понижаваме разпространяването на вируса ", приключи проф. Александрова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР