Вдигането на заплатите на медицинския персонал - с 800 лв.

...
Вдигането на заплатите на медицинския персонал - с 800 лв.
Коментари Харесай

Имат ли болниците пари за по-високи заплати? Говори синдикалист

Вдигането на заплатите на медицинския личен състав - с 800 лева за лекарите, с 550 лева за медицинските сестри и с 220 лева за санитарите следва. То е записано в новия групов трудов контракт в бранш Здравеопазване.

Според доктор Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, този контракт от няколко месеца отлежава в здравното министерство, само че до него се стига едвам в този момент. И макар парафирането на съглашението, проблеми към момента има.

Кокалов споделя, че новите заплати ще са непостижими за някои дребни общински лечебни заведения. „ При тях би трябвало да се намеси страната. Когато се променяше законът за лечебните заведения, се изиска там да се даде опция на притежателя да може да дава пари за заплати, с цел да притегля фрагменти “, напомни синдикалистът.

Той разяснява, че разликите в заплатите в страната към момента са доста огромни. „ Ако някъде не стигат пари, страната би трябвало да се намеси, а не да плачем, че няма фрагменти. Това е първата стъпка и би трябвало да последвана и от други “, безапелационен е Иван Кокалов.

„ Ако новият групов трудов контракт бъде подписан брутните хонорари ще бъдат огромни. Началната ще е към 1500 лв. за експерт за здравни грижи, за доктор със компетентност – 2000 лв. “, разкри Кокалов.

„ От 1 май би трябвало да влезе в действие новият групов трудов контракт. Подписва се от работодателските организации, а лечебните заведения подписват контракт с НЗОК и образуват бюджет от там “, сподели синдикалният водач.

На въпрос дали минималната работна заплата би трябвало да бъде замразена, Кокалов счита, че няма пояснение за това. „ Има прочут разнобой в държавното управление по тази тематика, дори със обществения министър. Не е разумно при тези условия заплатата да остане на това равнище, тя би трябвало да нараства “, сподели още той.

Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР