Вдигането на ветото пред преговорите за членство в ЕС на

...
Вдигането на ветото пред преговорите за членство в ЕС на
Коментари Харесай

Проф. Иван Илчев: Политиците са предавали българите в Македония поне 3 пъти, историците - никога

" Вдигането на ветото пред договарянията за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония значи бягство от отговорност и прекачване на отговорността за взимане на решение на идващите генерации политици. За мен това е симптом за отвращение да се вземат решения. Това го споделих и на среща с премиера Кирил Петков преди месеци ".

Това съобщи пред БНР проф. Иван Илчев, член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси сред България и РСМ.

Според него не е необходим нов КСНС при президента по тематиката РСМ. Историкът дефинира настояването на министър-председателя за това като " търсене на метод за прекачване на отговорност върху други участници в политическия разговор ".

" И Народното събрание, и предходният КСНС, и публичното мнение в България са задоволително твърди по въпроса, " безапелационен е проф. Илчев.

По думите му Северна Македония по някакъв метод би трябвало да бъде привлечена.

" Не може да бъде изоставена, тъй като тогава неизбежно ще се трансформира в играчка на сръбската политика, а посредством нея и на съветската политика на Балканите, което е рисково за всички околни страни, а и за целия Европейски съюз, " обясн той.

Проф. Илчев изрече съмнение, че в случай че РСМ влезе в Европейски Съюз, съветското въздействие върху нея няма да изчезне.

" За последните 120 години българските политици са предавали българите в Македония най-малко три пъти, българските историци не са ги предавали в никакъв случай ", сподели историкът и беше безапелационен, че в Република Северна Македония не може да се промени за 3 години нещо, което 120 години е било насаждано.

Във връзка с палежа в културния център " Иван Михайлов " в Битоля историкът разяснява, че това са настроения, присъщи за отношението към България в " един сегмент от обществото на Северна Македония ".

Проф. Иван Илчев заяви, че през 2022 година се чака да има 6 срещи на Съвместната комисия сред България и Северна Македония.

" Лошото е, че тези срещи са доста подвластни от политическата конюнктура в РСМ.... По дейностите им може да се съди, че не са по никакъв начин самостоятелни от властта в Скопие ", сподели историкът и изясни, че само в съгласие решение на двете страни може да докара до преустановяване на работата на Комисията.

" За 3 години сме стигнали до някои много допустими формулировки, само че нищо от тях не е въведено в образователното наличие за преподаване на история в РСМ. Има смисъл, в случай че се упражнява напън и се вкарат периоди тези формулировки да се вкарват по някакъв метод ", разяснява членът на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР