Вдигането на максималния осигурителен праг среща остра съпротива от ИТ

...
Коментари Харесай

ИТ бизнесът не подкрепя 3400 лв. максимален осигурителен праг


Вдигането на оптималния застрахователен предел среща остра опозиция от ИТ бизнеса
(снимка: CC0 Public Domain)

В одещите браншови асоциации в региона на високите технологии показват безапелационната си позиция, че не поддържат решението за повдигане на оптималния застрахователен предел на 3400 лева от 1 април 2022 година и напомнят, че в нито един миг не са изразявали единодушие с това.

Във връзка с признатия Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 година представителите на сектора разпространиха през днешния ден публична позиция, която е против повдигането на оптималния застрахователен предел. Писмото е подписано от Асоциация за нововъведения, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Българска асоциация по осведомителни технологии (БАИТ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска стартъп асоциация (БЕСКО), Фондация „ Клъстер осведомителни и информационни технологии ” (ИКТ Клъстер) и Българска работодателска асоциация новаторски технологии (БРАИТ).

„ Смятаме, че преди да се взимат толкоз значими решения, които засягат директно високотехнологичната промишленост, е редно те да се разискват с сектора авансово, а не разговорът да започва постфактум с упованието бизнесът да валидира към този момент взето решение от държавното управление ”, споделят от сектора.
още по темата
От основно значение е по-голяма част от бизнеса да заплаща правилно своите налози и осигуровки, по образеца на фирмите от сферата на осведомителните технологии – бранш, който е безспорен знак на цялостна бистрота на приходите и разноските, акцентират представителите на ИТ промишлеността.

„ Ние потвърдено умеем да влагаме, влагаме доста по-добре от държавната администрация в развиване, откриване на нови и добре платени работни места. Развитие, което носи повече доходи, налози и благоприятни условия те да бъдат употребявани за обществени действия ”, гласи писмото.

Браншовите организации чакат да работят взаимно с страната за:

Високотехнологичните компании образуват огромна част от междинната класа и оказват помощ за устойчивото развиване на българската стопанска система. Точно тези бизнеси са притегателна мощ за високообразован гений, за връщането на българи, образовани и осъществили се зад граница, както и за задгранични жители, които избират да продължат тук своето кариерно развиване, да основават фамилии и да построяват живота си, подчертаха от сектора.

„ Увеличаването на отговорностите към страната точно за високотехнологичния бранш, който обезпечава растежа, нововъведенията и цялостната цифровизация, е неприятен сигнал за бъдещето на българската стопанска система и устойчивостта на бранша, която молим да не се приема за даденост ”, заключават създателите на писмото.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР