Вдържавните психиатрични болници на пациентите се отпуска по 1 лева

...
Вдържавните психиатрични болници на пациентите се отпуска по 1 лева
Коментари Харесай

За болните в психиатриите – 1 лев за лекарства на ден, два за храна

Вдържавните психиатрични лечебни заведения на пациентите се отпуска по 1 лв. за медикаменти и по два лв. за храна дневно. Това сподели Стела Николова от ПП-ДБ по време на дебата за основаване на краткотрайна комисия за отбрана на правата на психологично болните.  

Вносители на предлагането за основаването на комисията са депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Според Стоянова задачата на комисията е да позволи огромна част от проблемите в психиатриите.

До предлагането се стигна след кръгла маса в Народно събрание отдадена на психиатричните грижи, на която стана ясно, че при тях не се регистрира изключително усъвършенстване.

Стоянова цитира и отрицателните констатации в отчета на Европейския комитет за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение.

В отчета е посочен, че липсват естествени условия в психиатриите ни, както и че няма прогрес в положението на психиатричните грижи у нас.

Новата комисия ще изследва какви права на тези пациенти са нарушени съгласно отчета, както и съгласно инспекцията на омбудсмана проф. Диана Ковачева.

Също по този начин тя ще има за задача да изготви законодателни промени, които да подсигуряват правата на психичноболните.

Друга цел на краткотрайната комисия ще е да разиска и предложи отпадане на института на запрещението.

Сред дилемите са още извеждане на съблюдаване на правата на пациентите на водещо място в Националната тактика за психологично здраве, както и да се подхващат нужните стъпки за деинститунационализация и ценене на персоналния избор на психичноболните.

Временната комисия ще се състои от 12 депутати - по двама от всяка парламентарна група.

Цончо Ганев от „ Възраждане “ разяснява, че предлагането за комисията е писано от Неправителствени организации бранша. Цвета Рангелова от „ Възраждане “ упрекна вносителите на плана в тежка непросветеност поради концепцията да се разиска слагането под забраняване.

Според нея Стела Николова не знае, че с цел да бъде сложено едно лице под забраняване се минава по дълга правосъдна процедура и се взема най-хубавото решение за въпросното лице.

Цветан Предов от Има Такъв Народ разяснява, че рекомендациите за възстановяване на изискванията в психиатриите са още от 2018 година И е извънредно време да се направи нещо.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР