Вчерашният полет на “Юнити, дори и да имаше за главна

...
Вчерашният полет на “Юнити, дори и да имаше за главна
Коментари Харесай

Най-сетне: пилотираният космически кораб Юнити пристигна на космодрума Спейспорт Америка

Вчерашният полет на “Юнити ”, даже и да имаше за основна цел неговото пренасяне, въпреки всичко бе тълкуван като изпитателен полет. Това бе най-дългият полет на кораба – много по-продължителен, в сравнение с бяха действителните му галактически задачи през декември 2018-та и февруари 2019-та. В рамките на три часа инженерите ревизираха какво е държанието на “Юнити ” при ниски температури. Пилоти на кораба бяха Никола (Стик) Песил и Дейв (Мак) Маккей. Песил е някогашен летец-изпитател на италианските военновъздушни сили и това бе първият му полет с “Юнити ”. Самолетът-носител “Ийв ” бе ръководен от водачите Майк Масучи и Фредерик Стъркоу.

След идването на “Юнити ” на територията на Спейспорт Америка завърши и този дебютен от новата серия тестови полети. Тази серия се обрисува да е продължителна и цели адаптирането на екипа на Върджин Галактик към новите работни условия в Ню Мексико. “Юнити ” в началото ще лети в прикачен режим към “Ийв ”, след което ще стартират полети с отделянето му от самолета-носител. Накрая ще има още веднъж ракетни и галактически задачи. Важна цел е също по този начин да бъде изпитана новата туристическа кабина на галактическия транспортен съд, с цел да се направи оценка какво би било прекарването на хората, които ще изхвърчат в космоса против възнаграждение. 

Но може би най-същественото от вчерашното събитие бе фактът, че на космодрума Спейспорт Америка най-сетне има пилотиран галактически транспортен съд, който е в положение да лети в космоса и даже го е правил два пъти. С това упованията на жителите на Ню Мексико би следвало да бъдат оправдани, защото градежът на космодрума бе финансиран с над $220 милиона $ държавни пари, събирани чрез увеличението на налозите им. Спейспорт Америка бе приключен през 2011-та година, само че заради неналичието на галактически кораби ролята на космодрума бе сведена до тази на скъпоструваща и пустееща туристическа атракция. Американският публицист Джак Мърфи направи знаменателно изявление по време на неговото посещаване на мястото през 2017-та година: “Чувствам се сякаш съм посетил Джурасик Парк в деня преди динозаврите да бъдат показани и тълпите да дойдат ”.

Кому е необходим космодрум без галактически кораби? От през вчерашния ден това се промени за Спейспорт Америка – и се надяваме в напълно близко бъдеще оборудването най-сетне да се употребява целево – да посреща действителни туристи, които да се качват на “Юнити ” и да се насочат към космоса. А в това време огромна част от екипите на Върджин Галактик не престават да се трудят в Мохаве. Там се строят два нови галактически кораба – единият е съвсем напълно приключен, другият е на 50%. Очакванията са скоро в Съединени американски щати да има цяла флотилия от частни суборбитални кораби. 

За повече информация: Върджин Галактик

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР