Вчера ви представихме първите пълноцветни снимки, направени от телескопа Джеймс

...
Вчера ви представихме първите пълноцветни снимки, направени от телескопа Джеймс
Коментари Харесай

„Джеймс Уеб“ направи невероятни снимки и на Юпитер

Вчера ви представихме първите пълноцветни фотоси, направени от телескопа „ Джеймс Уеб “.

Ако си мислите, че те са невероятни, почакайте да видите фотографиите и на Юпитер, както и на неговите пръстени и на трите спътника Европа, Тива и Метида.

Сянката на Европа се откроява на изображението вляво – тъкмо до прословутото бурно Голямо алено леке.

Фотографиите са направени с тестови цели – концепцията на учените е била да ревизират дали „ Джеймс Уеб “ може да наблюдава бързо движещи се обекти из Слънчевата система. Ето за какво телескопът снима 9 цели, като Юпитер е най-бавноподвижната (но както можете да видите – и най-красивата).

Тестът демонстрира също по този начин, че е допустимо да използваме „ Джеймс Уеб “, с цел да снимаме елементи като спътниците и пръстените към планети, ярки колкото Юпитер.

„ Очаквахме наблюдението на ярки планети и техните спътници и пръстени да бъде предизвикателно, защото разпръскващата се светлина може да повлияе на употребяваните научни принадлежности, а финият напътстващ датчик (FGS) би трябвало да следи водещата звезда край ярката планета “, изясняват експертите.

„ Тези наблюдения удостоверяват упованията, че прихващането на водеща звезда е сполучливо, стига Юпитер да се намира на най-малко 140 ” от FGS… ”

Всичко това значи, че телескопът „ Джеймс Уеб “ може да бъде употребен за следенето и на близкоземни обекти и комети.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР