Вчера в Брюксел комисарят по разширяването и политиката на съседство

...
Вчера в Брюксел комисарят по разширяването и политиката на съседство
Коментари Харесай

ЕС попари българите в Брюксел

Вчера в Брюксел комисарят по разширението и политиката на съседство Оливер Вархели показа отчета за напредъка на Северна Македония в постигането на дилемите, които приближават страната до Съюза. Докладът като цяло беше добър. Имаше похвали, само че също по този начин и рецензии и насоки, които ще би трябвало да бъдат изпълнени в бъдеще, написа македонското издание „ Слободен щемпел “, представено от организация " Фокус ".

Но това, което остави мощен отпечатък върху самата презентация в огромната зала на Европейската комисия в наличието на огромен брой публицисти от всички европейски страни, в това число България, беше общественото известие от формалния представител, че речта на Вархели ще бъде преведена (на множеството езици) и на македонски език.

Имайки поради цялата неразбория с българското отказване на всичко македонско, това обществено известие „ че за първи път “ ще има превод на македонски, като че ли е адресиран до тях, като знак, че този въпрос в Европейски Съюз е от дълго време решен. Не бях там, само че ми се коства, че българите и тези в залата, само че и всички, които не бяха там и чуха за това, са били „ попарени “. И имам вяра, че ехото на оратора пронизва тъпанчетата на всички български политици даже в София, които през деня и нощем с укази трансформират своята история, само че и историята на македонците, влизайки в такива подозрения и несъгласия, от които не могат да излязат, което някой ден ще бъде срам за целия теоретичен и интелектуален хайлайф на България.

Дали с това малко европейско заяждане „ за първи път “ Европейска комисия им тресна вратата под носа на българските едностранни претенции за налагане на синтагмата „ български език “ или „ формалния език “ на страна Северна Македония в преговорната рамка, остава да се разбере. Но не за дълго, тъй като самият Вархели е оптимист, че Македония ще стартира договаряния с Европейски Съюз до края на годината. Но това „ пробуждане “ на България беше предшествано от следващ „ политически пестник “ от страна на Съвета на Европа, когато той прикани българските управляващи да спрат да слагат спънки пред регистрацията на сдруженията на „ етническите македонци “, които се борят за признание на македонско малцинство в България. Изглежда, че известията от Европа мъчно доближават до публична София, само че научната общественост постепенно стартира да се пробужда. Тридесет български историци, учени, академични преподаватели и общественици написаха взаимно писмо до обществеността, озаглавено „ Европа не ни схваща “, против меморандума, изпратен от София до страните членки на Европейския съюз (ЕС), който издигна съществени искания и начерта червени линии по пътя на Македония към Европейски Съюз.

Тогава Българската академия на науките се опълчи на препоръчаната смяна на честването на 24 май единствено като български празник. „ Предложената смяна единствено акцентира ролята на България в запазването на делото на Кирил и Методий и затъмнява общославянското и европейско значение на Светата Просвета, свеждайки „ 24 май “ единствено до народен празник, само че не и ден с интернационално и универсално значение “. Оливер Вархели, който персонално се застъпва за интеграцията на Балканите в Европейски Съюз, е тук през днешния ден, с цел да съобщи персонално отчета на македонските управляващи. Но с изключение на отчет, той носи и известие, което през вчерашния ден разгласи, за обстоен проект за Западните Балкани, който планува цели девет милиарда вложения в района.

Европа може да е взискателна, само че е подготвена да даде доста. Понякога доста повече от общия приток на директни задгранични вложения, който всички държавни управления се гордеят, че са обезпечили. Въпросът е до каква степен сме подготвени да използваме тези средства за районно свързване.

Но за това повече - различен път.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР