Вчера сутринта американски дрон MQ-9 модел Рийпър извършва рутинна операция

...
Вчера сутринта американски дрон MQ-9 модел Рийпър извършва рутинна операция
Коментари Харесай

Вашингтон и Москва в надпревара кой да стигне пръв до останките на най-смъртоносния дрон в света

Вчера сутринта американски дрон MQ-9 модел " Рийпър " прави рутинна интервенция над Черно море. Към него се доближават два съветски изтребителя Су-27.

В 8.03 ч. по данни на Европейското командване на въоръжените сили на Съединени американски щати американските отдалечени водачи са принудени да смъкват машината си. Инцидентът се разиграва в продължение на 30 минути, а съгласно " Ню Йорк Таймс " той е станал на 75 морски благи или към 120 км югозападно от крайбрежията на полуостров Крим.

От Пентагона допълват, че останките от дрона към момента не са извадени от Черно море. Според медиите Вашингтон и Москва са в конкуренция кой да ги доближи пръв. Ако Русия успее да се снабди с машината на стойност 32 млн. $, това би й дало огромно преимущество от разследваща позиция.

" Рийпър " е считан за най-опасния и най-смъртоносен военен дрон в света. Дълъг е 11 метра, а ширината му е 20 метра.

Развива оптималната скорост от 480 км/ч, обсегът му доближава 1850 км и може да работи в продължение на 14 часа.

Командите от отдалечения водач доближават дрона за 1 секунда и 2 стотни посредством сателитна връзка. Камерата на борда на машината може да прочете регистрационен номер на автомобил от разстояние над 3 километра. Цената му е към 32 милиона $.

Дронът е изхвърчал от военновъздушната база " Кампиа Турзии " в Румъния, оповестява " Ню Йорк Таймс ", базирайки се на източници от американската войска, а случаят е станал на към 120 километра югозападно от крайбрежията на Кримския полуостров.

Вашингтон предизвестява Москва да не изостря обстановката в района. Американските въоръжени сили оповестиха, че са били принудени да разбият собствен безпилотен дрон, откакто е бил прихванат от съветски изтребител, който му е развалил витлото.

Москва отхвърли и съобщи, че американският дрон евентуално се е разрушил вследствие на внезапна маневра. Руското министерство на защитата отхвърли изказванията, че въобще е имало конфликт.

Руското министерство на защитата отхвърля да е имало досег сред съветския изтребител и американския дрон. Посланикът на Москва във Вашингтон беше привикан в Държавния департамент. Пред публицисти Анатолий Антонов дефинира случая като провокация. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР