Вчера парламентът сформира постоянните си комисии и логично тази, която

...
Коментари Харесай

Започна борбата кой да оглави БНБ

Вчера Народното събрание образува непрекъснатите си комисии и разумно тази, която притегля най-голямо внимание и е заредена с най-големи упования е бюджетната. Служебното държавно управление към този момент има импортиран план на актуализация на бюджета, която, въпреки и с несъгласия за детайлите, съвсем всички партии одобряват за нужна. Но също така единствено ден по-късно комисията даде ход и на друга дълго чакана процедура - тази за избор на шеф на Българската национална банка.

Според плана всяка парламентарна група може да излъчи номинация като за това обаче е даден период от едвам три дни, което значи че още идната седмица би могло да има претенденти и даже те да бъдат изслушани. Досега всекидневно при аналогични процедури периодите бяха най-малко десетдневни и депутати към този момент разясниха, че такава скоростна писта е неприемлива поради значимостта на поста и ще желаят удължение.
Важно, само че не непременно
Попълването на състава на седемчленния директорски съвет на Българска народна банка е обикновено да е един от топ кадровите цели на Народното събрание освен тъй като централната банка е измежду най-важните регулатори и институция, директно ангажирана с ключва цел, припозната от всички парламентарни сили - влизането в еврозоната. При нея има и ясно обвързване на Народното събрание по кое време да работи - съгласно закона за Българска народна банка " изборът на нов член на управителния съвет се създава, надлежно назначението му се прави не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди приключването на мандата на настоящия ". Този период към този момент е от дълго време изтърван за шефа на Българска народна банка Димитър Радев и единия от подуправителите, Нина Стоянова, която управлява ръководство " Банково ". Техните мандати изтекоха надлежно на 15 и 29 юли. А настрана този на Калин Христов, подуправителят на ръководство " Емисионно ", изтича на 24 октомври, тъй че сега се намираме в края на прозореца от 3 до 2 месеца преди края му.

Чисто официално забавянето не съставлява юридически проблем, защото в закона е планувано категорично, че в случай че не е изработен избор в период, те не престават да извършват пълномощията си. Оставянето на борда на Българска народна банка с три изтекли мандата обаче несъмнено е обезпокоителен сигнал, като членовете без явен небосвод мъчно могат да вземат по-стратегически решения и по-лесно стават обект на политическа интервенция.

Ако обаче се върви скоростно към нови избори, този парламент също може да не успее да завърши процедурата, в случай че тя се движи с нормалните темпове за номинации на претенденти и чуването на концепциите им в бюджетна комисия, преди да бъдат гласувани от депутатите. А също по този начин по закон единствено гуверньорът има право да номинира подуправители, което е разумно да е прерогатив на новоизбрания, а не на отиващия си началник на институцията.
Листата на искащите
Досега 65-годишният Димитър Радев не е дал ясно обръщение дали има предпочитание за втори мандат, само че обикновено се приема за една от вариантите. Той наследи Българска народна банка с много поразклатено добро име след фиаското към банкрута на КТБ и като първи приоритет трябваше да реформира банковия контрол. А измежду триумфите му е прекарването на банковата система през две огромни инспекции и влизането на българския лев във валутния механизъм ERM II, което обрисува и пътя към еврозоната. " Поех задължения за един мандат. Най-важните от тях бяха: стабилизиране на банковия бранш и присъединение на лв. към Европейския валутен механизъм. Това, което умерено мога да кажа, е, че сега банковият ни бранш е един от най-сигурните в Европа без значение от спешната обстановка, а левът е към този момент пълновръстен участник в Европейския валутен механизъм. Това, което не мога към момента да кажа, е дали имам подготвеност да поемам нови задължения след приключване на сегашния ми мандат ", съобщи той преди година пред " Капитал " по тематиката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР