Вчера откриха с фанфари локомотиви на БДЖ и едни рециклирани

...
Вчера откриха с фанфари локомотиви на БДЖ и едни рециклирани
Коментари Харесай

Мариян Калестров: Откриха с фанфари рециклирани вагони. Представят се като нови. Но не са. И са опасни

Вчера откриха с фанфари локомотиви на БДЖ и едни рециклирани вагони. Представят се като нови, европейски, на международно равнище. А са извънредно рискови за пътешестване и потребление. Документацията им е отпреди 25 години. Това са си същите рециклирани вагони, проектирани в интервала 1994-1996 година Конструкцията им е безусловно несигурна. Спирачната система е преустроена от остарялата, само че детайлите са наслагвани. Казано с елементарни думи - тунинговали сте “Москвич ”. Но по най-некадърния метод.
Това съобщи пред ФрогНюз Мариян Калестров.

Повече от 15 години е притежател на машиностроително дружество - един от огромните производители на аварийни елементи за преносим ЖП-състав. 90% от производството на компанията се изнася от България. БДЖ - Пътнически транспорти не купува нищо от него. Фирмата на Калестров е изхвърлен от всички търгове за аварийни елементи за пътнически вагони, макар че е един от хората, конструирали, произвеждали и въвели в употреба вагоните. Онези, с които през вчерашния ден се похвали Борисов.

Ето и какво описа още пред екипа ни:

Господин Калестров, през вчерашния ден Борисов сподели нови мотриси, които влизат в състава на БДЖ. Категорично съобщи, че разликата сред старите и новите е като сред " Москвич " и " Мерцедес ". Вие видяхте проблем. Защо?

Тъй наречените от Господин Премиера “най-добри в света локомотиви ", в действителност са от бюджетната “Cargo-серия " на Сименс, предопределена за товарни композиции. Хората пътуват по света, виждат какво е и след това виждат българската кочина. Преди можеха да приказват всевъзможни нелепости. Сега има информация.

Работил съм в системата на БДЖ. Минавал съм през разнообразни длъжности. Де факто аз съм основният им конструктор през втората половина на 90-те години. Вагоните се произвеждаха във вагонния цех в Дряново.

Те са серия 63 (конструктивен номер В96 и В97 – тъй наречените рециклирани вагони). Един от някогашните ръководители на Министерството на превоза през 1995-1996 година сподели, че ще имат компютри и климатик. През последните 20 – 25 години се добави единствено концепцията за Wi-Fi. Имат най-елементарното микропроцесорно ръководство на антиблокиращата система на осите, входните порти и отоплението, което за непрофесионалисти (за да не споделям идиоти) може да мине и за " компютър ".

Ако за климатик може да се одобри ръчно включващият се охладител – да, имат (а той е с мощ 3,5 kW вместо нужните най-малко 30 kW). Но това може да се приема за " климатик " единствено от механически необразовани лица. Вентилацията също е отчайваща (напълно е комплициран потока на въздуха) и заради общото пространство, разграничено единствено от две стъклени загради, въздуха от помещението за пушачи свободно минава в помещението за непушачи. Но най-дразнещото може би е положението на тоалетната. Всички старания през последните 25-30 години за монтаж на контейнерна/вакумна тоалетна останаха безрезултатни.

Тоест това са същите вагони, вярно ли Ви разбирам?

Да. Това са си същите, т.н " рециклирани вагони ". Проектирани са в интервала 1994-96-та година. Конструкцията им е безусловно несигурна. Спирачната система е преустроена от остарялата посредством случайно наслагване на спомагателни детайли.

Казано с елементарни думи - тунинговали сте “Москвич”. Но по най-некадърния метод. Няма никаква степен на отбрана по отношение на горимост, да вземем за пример. В производството на транспортни средства за живи хора материалите би трябвало да дават отговор на избрани условия. При по-сериозно късо съединяване лишава сред 3 и 5 минути целият вагон да пламне.

Вие сте един от хората, въвели тези вагони в употреба обаче. След като са рискови, за какво?

Дадоха ми порти, седалки,електрическо съоръжение, голям брой пневматични детайли и един остарял вагон и ми подредиха: “Сглоби нов вагон”. Получи се цялостна нелепост. Но сме създали допустимо най-хубавото, което е разрешавало времето. Времената бяха други. Бях млад инженер. Нямах право, нито избор да откажа.

Състоянието на БДЖ, равнището на техническия личен състав са под всякаква рецензия. Те нямат връзка с действителността. Повече от безотготворност е да не престават да се създават тези видове вагони. Те в никакъв случай на се прекосявали наложителната Сертификация по сигурност и разумно никой не ги позволява да излизат от страната.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР