Вчера, на 22 август, космонавтите Фьодор Юрчихин и Александр Мисуркин

...
Вчера, на 22 август, космонавтите Фьодор Юрчихин и Александр Мисуркин
Коментари Харесай

Космонавти развяха руското знаме в космоса

Вчера, на 22 август, космонавтите Фьодор Юрчихин и Александр Мисуркин направиха изход в открития космос, траял общо 5 часа и 58 минути. По време на излаза космонавтите сполучливо замениха лазерна информационна система с нова платформа и система за оптични камери, инсталираха помощни средства за провеждането на галактически излази и направиха ревизия на покривните елементи на антените.

Освен че излазът в открития космос беше сполучлив, ветеранът-космонавт Фьодор Юрчихин разпростра съветски байрак в открития космос по случай Деня на съветското знаме. Руският трибагреник e формален за Русия от 7 май 1883 година, употребен е от антикомунисти по време на белогвардейското придвижване, само че след Октомврийската гражданска война е сменен с алено знаме  със сърп и чук. След приключването на комунистическата ера, на 22 август 1991 година знамето още веднъж става публично за Русия.

 23 Aug Russian Flag

Руските космонавти Фьодор Юрчихин и Александр Мисуркин разпростряха знаме в открития космос на 22 август 2013 година по случай деня на съветското знаме. Photo credit: NASA TV

По време на вчерашния изход в открития космос Юрчихин и Мисуркин се пошегуваха с това, че знамето се вее в открития космос.

“Някои хора могат да си мислят, че това е зрелище. Че това е фалшифицирано някъде там. Но в действителност това е космосът и всичко е същинско ”, заяви Фьодор Юрчихин.

През 1969 година американските астронавти Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стъпиха на Луната, след което разпростряха американско знаме на нейната повърхнина. Години по-късно някои се усъмниха, че лунната разходка е същинска, тъй като видяха, че знамето наподобява да се вее на Луната, където няма въздух.

По-късно този псевдоаргумент беше неколкократно оборен, а експерти несъмнено потвърдиха, че пилотируемите кацания на Луната са били достоверни и напълно действителни.

Що се касае до знамената, извеждани в условия, където няма въздух, те постоянно се поклащат, сякаш се веят – стига да им се приложи някаква странична мощ. Това се случи освен по време на американските кацания на Луната, само че и години по-късно. През 2008 година китайски астронавт стъпи в открития космос (това беше първата китайска галактическа разходка) и развя китайско знаме, което се поклащаше. По време на днешното разрастване на съветско знаме в космоса, знамето също изглеждаше да се вее.

Нека да не обръщаме внимание на неуместните конспирации.

Това беше четвъртият изход на открития космос от съветски космонавти, плануван за тази година. Предстоят още два. До края на годината Русия би трябвало да изстреля в космоса нов модул с име “Наука ”, който ще бъде прикачен към “Международната галактическа станция ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР