Вчера, на 16-ти април, надуваемият модул “Бийм, разработен от частната

...
Вчера, на 16-ти април, надуваемият модул “Бийм, разработен от частната
Коментари Харесай

УСПЕХ! Модулът Бийм бе прикачен към МКС!

Вчера, на 16-ти април, надуваемият модул “Бийм ”, създаден от частната компания Бигълоу Аероспейс, бе прикачен към модула “Транкуилити ” на “Международната галактическа станция ”.

Това бе първият модул, прикачен към станцията след пенсионирането на галактическата совалка през 2011 година и първият американски модул, изстрелян към станцията не със совалка, а с американска ракета.

Надуването на “Бийм ” с въздух е планувано за края на месец май. След това в продължение на двугодишен интервал той ще лети прикачен към “Международната галактическа станция ” и през това време астронавтите от време на време ще влизат в него, с цел да учат дали има някакви промени в структурата му. След като завърши двугодишният интервал “Бийм ” ще бъде разкачен от станцията и ще изгори в атмосферата.

Надуваемите хабитати може би са ключ към усвояването и колонизирането на Слънчевата система. За разлика от класическите железни структури, надуваемите хабитати изискват малко пространство, по-леки са и биха могли да бъдат изстреляни с по-лекотоварни ракети. Но след навлизането им в галактическото пространство се раздуват и обезпечават огромно количество витално пространство за астронавтите.

През 2006 и 2007 година Бигълоу Аероспейс изстреля в космоса два дребни безпилотни надуваеми модула – “Дженезис 1 ” и “Дженезис 2 ”. С тяхната помощ частната компания съумя да удостовери приложимостта на този вид технологии. Но “Бийм ” е първият модул, създаден от компанията, в който ще навлизат астронавти. Бъдещето може да се окаже извънредно забавно – до няколко години могат да бъдат изстреляни комерсиални надуваеми станции и даже галактически хотели!

За повече информация по отношение на “Бийм ”: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР