Вчера бяха представени двата идейни проекта - резултат от ,

...
Вчера бяха представени двата идейни проекта - резултат от ,
Коментари Харесай

Превръщат две отсечки от реките Перловска и Владайска в парк

Вчера бяха показани двата идейни плана - резултат от, които целят трайно облагородяване на два сектора от Перловска и Владайска река в центъра на София. Концепцията за Перловска река пред Национален стадион " Васил Левски " включва атрактивна рампа за достъп до реката, зони за арт и събития, храна и спорт. Проектът за Владайска под Лъвов мост пък планува главната функционалност на пространството да е съвременен битак и включва изобретателно потребление на строителни скелета за стълби с висящи градини, мостове, щендери и пейки. И двата плана плануват озеленяване и екологични способи за филтриране на водата в реките. Те бяха показани от двата екипа пред основния проектант на Столична община Здравко Здравков, който поддържа самодейността и предложи първи стъпки за подготовка на реализирането ѝ.

Екип Перловска река неименова концепцията си с името " На една ръка разстояние " , тъй като съществена задача на планът е да трансформира централната точка от реката в свързваща и дейна част от града сред Борисова и Княжевската градина. Проектът включва рампа от декинг за достъп до речното корито с колело и детски колички, дейна зона за деца и спорт, зона за храна и питиета с контейнери, и арт зона със стрийт арт и опция за образуване на кино прожекции и други културни събития.

Концепцията на Екип Владайска цели да обезпечи едно парково пространство, каквото липсва на хората в региона на Лъвов мост, и залага на богато в допълнение озеленяване, филтриране и закъснение на реката посредством дребни корекции, и разполагане на укрепена растителност, която да филтрира водата. Основни функционалности на мястото, заложени в плана са организацията на обичайни за зоната базари, както и зона за изкуство навън. Проектът планува работа за възстановяване на имиджа на мястото посредством дейна връзка и партньорства.

" Работилница: Реките на София " е втората стъпка от дълготрайната самодейност за социализиране на градските реки на Фондация Колективът след провелия се през септември 2020 фестивал, който включваше разнородни събития на три местоположения по реките. Следващи стъпки са техническата подготовка на препоръчаните в плановете първи намеси, координиране с виновните институции и старт на фондонабиране за реализацията на плановете.

Основен мотор на самодейността е Фондация Колективът, съветник и информационен сътрудник - Агенция Imp-Act, а експертна поддръжка е обезпечена от общинския офис за стратегическо и пространствено обмисляне Софияплан. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР