ВЧехияднес, 23 декември, се провежда официален ден на траур за

...
ВЧехияднес, 23 декември, се провежда официален ден на траур за
Коментари Харесай

Ден на траур в Чехия заради стрелбата в Карловия университет

ВЧехияднес, 23 декември, се организира формален ден на печал за жертвите на стрелбата в Карловия университет в Прага при започване на седмицата, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА.

На публичните здания се развяваха флагове, издигнати до половината от височината на пилоните, а и бяха закачени черни ленти. Премиерът Петър Фиала прикани за минута безмълвие по обяд. Търговците на дребно обявиха, че ще запазят минута безмълвие.

Много предколедни събития бяха анулирани, а държавната телевизия излъчи специфична стратегия.

В четвъртък следобяд студент откри огън от основната постройка на Карловия университет на площад " Ян Палах ", като умъртви 14 души и рани 25.

Според полицията в Прага стрелецът, който законно е имал огромен боеприпас, по-късно се е прострелял. Смята се, че преди всеобщата пукотевица в центъра на Прага той е умъртвил татко си, а преди седмица - мъж и щерка му.

Траурни служби се организират и в пражката катедрала " Свети Вит " и в други църкви. Опечалените поставиха цветя и възпламениха свещи пред постройките на университетите.

Името на нападателя към този момент е известно - Давид Козак, тойе 24-годишен студент по история във философския факултет на Карловия университет, изясни пред Дарик радио Евгения Бернщайн.Тя описа, че сега той е учел магистърска степен с фокус върхуисторията на Полша. Бил е първенец, с награди за бакалавърската си степен.

Преди да открие всеобщата пукотевица в Карловския университет, по данни на полицията е умъртвил татко си в градче, намиращо се до Прага.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР