Възстановяването на щети, възникнали вследствие на занижен контрол от страна

...
Възстановяването на щети, възникнали вследствие на занижен контрол от страна
Коментари Харесай

Общините ще плащат за отстраняване на дефекти при саниране, ако не са предвидени в договорите на строителите

Възстановяването на вреди, зародили в резултат на занижен надзор от страна на общината, ще бъдат за сметка на бюджета на локалните управляващи.

Това планува създаден от Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/ план за изменение и допълнение на Постановление на Министерския съвет 18 от 2015 година за приемане на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, оповестиха от Министерство на регионалното развитие. Проектът е пуснат от през днешния ден за публично разискване. На 14 януари Министерство на регионалното развитие е дало спомагателни инструкции до всички кметове на общини и регионални шефове за по-строг надзор при осъществяването на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания.

Осъществяваният от министерството мониторинг на програмата е открил, че общините като възложител в процеса по възобновяване на постройките не правят задоволително ефикасен надзор на външните реализатори, което може да докара до вреди със съответното финансово изражение за жителите. А некачественото осъществяване на действия по дадена постройка може да докара до преустановяване на контракта за нея с "Българска банка за развиване " АД и бъдещо сключване на анекси.

Констатации за нарушаванията и неизпълнението на изискванията на програмата ще бъдат съображение за отвод за финансиране. Въвеждането на застраховка за качество на строително-монтажните работи се предлага като още една, финансово по-ефективна форма, за застраховане на осъществяването на договорите, с което ще се понижи административната тежест към изпълнителите.

С предлаганите промени се уточни размерът на разноските за възобновяване на участващите в програмата здания. Прецизира се и методът на установяване на размера на дължимите лихви към Българската банка за развиване, което ще докара до намаляването им. С цел по-добро обмисляне на дейностите и на нужния запас при осъществяване на програмата, се предлага да бъде приоритизирано приключването на постройките, чието възобновяване е почнало, преди насочването на средства към такива със забавено осъществяване.

Проектът за изменение и допълнение на Постановление на Министерския съвет 18 от 2015 година за приемане на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания и документите към него са оповестени на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие в секция "Проекти на нормативни актове " и на Портала за публични съвещания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР