Възстановяване на правосъдието, намиране на работна ръка за бизнеса, Шенген,

...
Възстановяване на правосъдието, намиране на работна ръка за бизнеса, Шенген,
Коментари Харесай

Кабинетът Денков отчете небивали успехи: Растат икономика и покупателна способност, инфлация пада

Възстановяване на правораздаването, намиране на работна ръка за бизнеса, Шенген, милиони назад в хазната, енергетика за бъдещето – това са дребна част от посочените триумфи
В последния месец от ръководството си постоянният кабинет активизира всички старания, с цел да придвижи най-важните решения в интерес на хората и на бизнеса - тъй че преходът към длъжностен кабинет да е равномерен и страната да не стопира да работи, без значение от усложнената политическа конюнктура. Това се споделя в последния доклад на кабинета Денков, оповестен на уеб страницата на Министерски съвет.

Публикуваме текста без редакторска интервенция:
Продължава икономическият напредък на България
Българската стопанска система пораства на фона на свиването в Европа - с 1,8% за цялата 2023 година по данни на Национален статистически институт. Докато стопанската система на целия Европейски Съюз се забавя през четвъртото тримесечие на 2023 година по отношение на предходните три месеца (по данни на „ Евростат ”), Брутният вътрешен артикул (БВП) на България се покачва с 0,5%, като по този индикатор сме в топ 8 в Евросъюза по напредък за интервала. За последните 3 години Брутният вътрешен продукт на глава от популацията нараства с 10% - три пъти по-бързо спрямо интервала преди този момент.

През февруари инфлацията в България продължава да понижава и се забавя до 3,3%, а месечната е 0,3% (НСИ). Цените на храните са нормализирани, съгласно последните данни на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ).

Реалната покупателна дарба на българите по отношение на междинната за Европа се е нараснала с 11% за последните 3 години и към този момент е по-висока от тази в Унгария. За съпоставяне, за 11-те години от 2009 до 2020 година е нараствала единствено с по 1% на година. Средната работна заплата в края на 23 година доближи 2123 лева – с 13% по отношение на 2022-ра. А междинната работна заплата за последния тригодишен интервал се е нараснала с 53% по отношение на 2020 година През 2023 година пенсиите се осъвремениха с 12%, тази година още веднъж ще има нарастване с 11%. Минималната и междинната пенсия са се нараснали с над 130% с последните бюджети. За съпоставяне, междинната пенсия за интервала 2009 – 2020 година е повишена единствено с 33%.
България публично е пълновръстен член на Шенген по въздух и море
Точно в среднощ на 31 март България стана част в Шенгенското пространство по въздух и море след 12 години договаряния и ускорена работа на държавното управление и Народното събрание в първите шест месеца от кабинета Денков-Габриел. От първите часове на 31 март граничният надзор на летищата и пристанищата за пътуващите от и до страните в Шенген отпадна. С това пълноправно участие към този момент можем да прилагаме напълно шенгенското законодателство и имаме достъп до инструментите и осведомителните системи на зоната, участваме във всички формати и договаряния. При политическа стабилизация се чака решение и за сухопътния Шенген до края на годината.
Още една крачка към решение на казуса с дефицита на фрагменти за бизнеса
Правителството одобри реда за въвеждане в употреба на Автоматизирана осведомителна система за издаване на така наречен „ Синя карта ". Тази система ще цифровизира процесите, свързани с издаването на разрешителни за престояване и работа на чужденците в България и ще понижи административната тежест за всички участници. Това е пътят към решаването и на казуса с дефицита на фрагменти, от който страдат съвсем всички бизнеси в България.
Продължиха решителните стъпки за възобновяване на правораздаването
Министерство на правораздаването разгласява за публично разискване новия план на Закон за правосъдната власт (ЗСВ), с което започва формалната процедура преди внасянето му за разискване в Министерския съвет. В продължение на конституционните промени, които вкарват основни промени в ръководството и действието на правосъдната власт, новият Закон за съдебната власт има значимо значение освен за органите на правосъдната власт и магистратите, само че и за цялото общество.

Предложените промени, които извършват съответни рекомендации от мненията на Венецианската комисия и от Доклада за господство на правото на Европейска комисия, плануват усилване на ролята и самоуправлението на съда, въвеждане на условие за партийна индиферентност за членовете на висшите органи на правосъдната власт, понижаване на пълномощията на основния прокурор до административен началник на Върховната прокуратура, регламентиране на ясни и транспарантни процедури за състезания, кариерно развиване и командироване на магистратите.

Пробационните служби към този момент ще ползват обновен инструмент за оценка на риска от рецидив и вреди при правонарушители. Новата система е проектирана и внедрена в електронна платформа на Министерство на правораздаването, тъй че да улеснява работата на екипите. За задачата са подготвени близо 300 специалисти - ръководители на служби и психолози, които могат да боравят с обновения инструмент и неговата софтуерна версия.
Стари течове назад в хазната
Още над 3,2 млн. лева към този момент са постъпили по сметката на държавното сдружение „ Монтажи “, част от Държавната консолидационна компания. С него общата сума, възобновена в хазната с помощта на Министерството на стопанската система и промишлеността, става над 48 млн. лева Споразумението на “Монтажи ” с подизпълнителя “Планекс – ГЕС ” планува още и второ заплащане в размер на 9 млн. лева, което да бъде преведено най-късно до 31 май т.г.

Припомняме, че в края на 2019 година e подписан контракт сред „ Монтажи “ и “Планекс - ГЕС ” за строителството на държавен комплекс, който след това не се осъществя. Проектът е предоставен за осъществяване без социална поръчка и без финансова аргументация, като „ Монтажи “ предплатено е платило близо 80 млн.лв. на изпълнителя през 2020 година
Здравеопазване с грижа за хората
С решение на кабинета и със съдействието на НЗОК, пациентите към този момент имат опция да получат гратис лекарството с най-ниската цена от всяка една от 50-те групи медикаменти за сърдечно-съдови болести. Останалите медикаменти от тези групи ще се доплащат в друга степен, само че доста по-малко, в сравнение с до момента. Общият брой на медикаментите в листата надвишават 400.

Кабинетът предложи и значими промени в Закона за лечебните заведения, с които да се вкара възбрана за откриване на нови лечебни заведения до одобряване на новата Национална здравна карта. Картата дава точна информация за потребностите от болнична грижа в другите райони в страната. Новата Национална здравна карта, която би трябвало да бъде завърши до 2 месеца, следва да размени остарялата, направена преди цели 6 години. Целта на решението е да се обезпечи болнична грижа там, където е належащо, по отношение на потребностите на хората по места в страната.

Междувременно интензивността на българските аптеки в Системата за верификация на медикаментите е повишена с повече от 50% през последната година, като са достигнати средноевропейските равнища от към 81%. Това сочат данните от последния Европейски мониторингов доклад. Това значи, че е маркиран значителен прогрес в предотвратяването на реекспорта в други страни и в гаранциите, че всяко лекарство, достигнало до жителите по този ред, е автентично.

Кабинетът отпусна и 15 милиона лв. от бюджета на Министерство на здравеопазването за скрининг на болести, свързани с детското здраве и репродуктивното здраве на дамите - неонатален скрининг и скрининг на злокачествени новообразувания на шийката на матката.
Значителен прогрес по значими инфраструктурни планове на национално и районно равнище
След продължителни договаряния държавното управление получи зелена светлина от Европейска комисия за планиране и създаване на източното платно на Автомагистрала „ Струма “ отвън Кресненското дефиле. Пуснат беше за придвижване и новопостроеният 13,6-километров сектор сред Макреш и Бела от бъдещата автомагистрала Видин – Ботевград.

Министерството на районното развиване и благоустройството подписа 642 съглашения със 162 общини за планиране, строителство, главен ремонт и реорганизация на общински обекти. Те са на обща стойност 1,734 милиарда лева и ще се осъществят и разплащат на траншове до края на 2026 година
Транспортни услуги за жителите на европейско равнище
„ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД към този момент има документ за авиационен оператор за осъществяване на интервенции за незабавна здравна помощ по въздух – HEMS. Дружеството към този момент предприе стъпки за създаване на лична организация за образование на водачи и чака до есента да придобие 2 образователни хеликоптера и да стартира асортимент на претенденти. Основната цел е операторът да стартира независимо да прави образованието и подготовката на фрагментите, което ще даде сигурност и непоклатимост в развиването на плана.

Кабинетът отпусна близо 32 млн. лв. от централния бюджет по контракта с Дойче Бан за 76-те осъвременени вагона за пътнически транспорти на БДЖ. Те дават отговор на всички европейски стандарти – отворено пространство, без купета, имат вагон-ресторант, място за инвалиди, място за колела, съвременни вакуумни тоалетни и климатизация, място за зареждане на телефони и преносими компютри. С подмяната на преносимия състав страната ще обезпечи доста по-комфортно и безвредно пътешестване, с предвидим график без закъснения.
Социална политика с визия за поощряване на ранното детско развиване и за възстановяване на майчиното и детско здраве
Правителството одобри Годишен проект за поощряване на ранното детско развиване за 2024 година, създаден от МТСП, МОН и Министерство на здравеопазването. Това е първият народен документ, фокусиран напълно върху насърчаването на ранното детско развиване. Мерките в него са обособени в 5 области на влияние: здраве и хранене; ранно учене, обучение и грижи в ранна детска възраст; протекция на детето, сигурност и безопасност; обществена протекция и поддръжка за родителството и ранна детска намеса. Заложени са и действия за поддръжка на биологичните фамилии за предварителна защита на изоставянето на деца; обезпечаване на ефикасна обществена протекция за фамилии с деца в ранна възраст за понижаване на детската беднотия и обществено изключване; въвеждане на национална скринингова стратегия за следене на здравето и развиването на всяко дете; въвеждане на система за ранна детска намеса и други.

Министерският съвет одобри и План за деяние за интервала 2024-2026 година за осъществяване на Националната стратегия за възстановяване на майчиното и детско здраве 2021-2030. Раждането на здрави и пълноценни деца е в тясна взаимовръзка със здравето на дамите, тяхното репродуктивно държание и сигурността на майчинството, а грижите за децата от момента на тяхното забременяване слагат основите на човешкото здраве и образуват здравното държание на всеки субект. Те са инвестиция в бъдещите генерации и в просперитета на страната.
Повишаване на качеството на услугите за хората
Одобрена е Стратегията за развиване на човешките запаси в обществената сфера (2024 – 2030), ориентирана към подобряването на изискванията на труд на над 49 000 души, ангажирани в бранша. Стратегията има за цел да реализира растеж в търсенето на специалностите и усъвършенстване на предлагането на работна мощ в обществената сфера. Стратегията слага акцент върху качествената подготовка и образования на обществените служащи. Друг приоритет е подобряването на изискванията на труд на експертите, мотивацията и построяването на професионална общественост.

Агенцията за хората с увреждания ще финансира планове със обществена и стопанска устременост, които основават условия за стимулиране на заетостта на хора с трайни увреждания в профилирана работна среда. Общият бюджет на програмата е 1,5 млн. лева, от които 900 000 лева са за профилирани предприятия със стопанска устременост, а 600 000 лева - за такива със обществена устременост.
Преодоляване на несправедливи диспропорции в заплатите на държавните чиновници
Важна стъпка за превъзмогване на насъбраните с години диспропорции в главните хонорари на чиновниците в държавната администрация бе направена с разпореждане на Министерския съвет. Подобна целенасочена и координирана самодейност се прави за първи път и е в осъществяване на Закона за държавния бюджет за 2024 година, в който има планувани 268 850 000 лева за задачата. Постановлението предлага механизъм с водоравен метод, който ще се отрази позитивно върху приходите на над 53 000 чиновници в 304 административни структури на централно и териториално равнище, като акцентът е подложен върху най-ниските хонорари в държавната администрация, изключително за чиновниците на трудов контракт.
Подкрепа за православните общности в Лондон, Щутгарт и София
Правителството отпусна 3,5 млн. лева за доизграждането на храм „ Св. вмчк. архидякон Стефан “ в Южния парк в София. Решението удовлетворява в цялост и даже надвишава размера на сумата, поискана от Софийската света митрополия с молба от блаженопочиналия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит.  Това решение продължава политиката на кабинета в поддръжка на вероизповеданията. Исторически миг за българската общественост в чужбина беше придобиването на храма „ Св. св. Кирил и Методий “ в Щутгарт. Това се случи откакто през септември 2023 година Министерският съвет отпусна още половин милион лв., с които общата поддръжка от страната надвиши 1,2 млн. лева За реконструкцията и разширението на Българската православна черква „ Свети Иван Рилски ” в Лондон държавното управление отпусна 800 хиляди лв.. През 2023 година кабинетът подкрепя и ремонта на Софийската духовна семинария „ Св. Иван Рилски “ с 1,3 млн. лева В Бюджет 2024 държавната дотация за вероизповеданията, регистрирани по реда на Закона за вероизповеданията, набъбна с над 8,8 млн. лева по отношение на 2023 година и доближи 48,7 млн. лева
Подкрепа за аграрни стопани
46 334 дребни и междинни аграрни стопани получиха от Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) 154 млн. лева по схемата за преразпределително подкрепяне за Кампания 2023 - при ставка 218,34 лв. на хектар. Това е с 50% повече по отношение на Кампания 2022, когато на стопаните бяха изплатени 140,81 лв. на хектар. Увеличението на бюджета по интервенцията беше записано в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023-2027. Т. нар. преразпределително подкрепяне е обвързано със схемата „ Основното подкрепяне на приходите за резистентност “ (ОПДУ), по която се субсидират всички възможни за финансиране площи, декларирани от земеделските стопани. По тази съществена скица през декември предходната година от ДФЗ изплатиха на фермерите над 550 млн. лева
Продължават ограниченията за повишение на пътната сигурност
Със свое решение Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за придвижването по пътищата. Документът планува ограничения, чиято водеща цел е повишение на сигурността и полагането на основи на наклонност за трайно понижаване на броя на жертвите на пътнотранспортни катастрофи. В този смисъл фокус е подложен върху увеличение на превантивния резултат, възстановяване на успеваемостта от контролната активност, както и ограничение на чувството за безотговорност у нарушителите.
Достъп до българско обучение и по-високо качество на научната активност
Министерство на образованието и науката ще финансира със 153 000 лв. пет деветмесечни стипендии за млади български учени и две тримесечни за учени от българската диаспора в региона на филантропичните и обществените науки през 2024 година.

Това става допустимо след смяна в Меморандума за съгласие сред Министерството на образованието и науката на Република България и Държавния секретариат за проучвания и нововъведения в образованието на Конфедерация Швейцария, утвърдена от държавното управление. От началото на програмата през 2019 година до м. януари 2024 година са подадени общо 125 самостоятелни плана, от които 33 сполучливо са минали интернационален асортимент и финансирани по програмата.

Русенският университет „ Ангел Кънчев “ ще има своя конструкция в град Тараклия. Това планува Споразумение сред държавните управления на България и Молдова. Така за първи път ще бъде основано отделение на българско висше учебно заведение измежду историческата българска общественост зад граница. Ще се даде опция за непосреден достъп до българското висше обучение на забележителен брой молдовски жители от български генезис от Тараклийски регион и АТО Гагаузия.

Българският институт INSAIT направи исторически пробив с 16 публикации на конференцията CVPR – най-цитираният конгрес за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Този триумф е невиждан за страната ни в тази сфера и ни подрежда в топ 10 в Европа. България има сумарно повече публикации от всички страни в Източна Европа взети дружно. INSAIT изпреварва и всеки един университет от страни като Израел, Холандия, Финландия, Австрия, Дания, Естония, Норвегия, Швеция, Испания, Италия и други.

200 учебни заведения имат определени шефове след състезанията, извършени по новите правила на Министерството на образованието и науката. Това демонстрират систематизираните данни от всички районни ръководства на образованието в страната. За първи път изборът на шефове на просветителни институции бе извършен по правила, насочени към намирането освен на админи, а и на водачи, които биха съдействали за смяната в българското обучение.

С нова национална стратегия на Министерството на образованието и науката ще бъдат вложени 10 млн. лв. в рационализация на университетските библиотеки. Програмата дава опция да се обезпечи модерно съоръжение, да се изградят нови пространства, както и да се усъвършенства съществуващата материално-техническа база.

Допълнителни 49 000 000 лева за нарастване на възнагражденията на учените от Българската академия на науките (БАН) и държавните висши учебни заведения утвърди държавното управление. От общата сума за Българска академия на науките са планувани 10 000 000 лева, а за държавните висши учебни заведения – 39 000 000 лева
Продължава промяната за финансова непоклатимост и подготовка на българската енергетика за бъдещето
С решение на Министерския съвет по бюджета на Министерството на енергетиката ще бъдат преведени 1,6 милиарда лв. спомагателни средства за Фонд " Сигурност на електроенергийната система " и за гарантиране на финансовата непоклатимост на сдруженията под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Министерството на енергетиката разгласи две процедури за асортимент на оферти за поддръжка на нови мощности за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници и предпазване на електрическа енергия по НПВУ. Основната цел на инвестицията е да способства за увеличение на каузи на чистата сила в енергийния микс на България по пътя към климатична индиферентност - посредством поддръжка за построяването и консолидираното в електрическата мрежа на нови 1425MW мощности за произвеждане на ел. сила от възобновими източници, дружно с 350MW уреди за предпазване на ел. сила.
Стратегическа визия за цифрова промяна на България
Министерският съвет одобри обновен Национален стратегически документ,,Цифрова промяна на България за интервала 2024 - 2030 година “ и приложените към него Анализ на положението на цифровата промяна и Национална пътна карта за цифрова промяна до 2030 година Документите отразяват стратегическата визия и цели на страната ни за цифровата промяна и съдържат целите на България за интервала до 2030 година.
България е измежду най-сигурните и желани дестинации от немските туристи
България е измежду най-често резервираните дестинации от немски туристи, а в класацията на локалното издание DRV Travel Trends 2024 страната ни се подрежда пред Обединените Арабски Емирства и Малдиви. Благодарение на осъществената промяна и програмата за реклама на Черноморските общини туроператорите в Германия означават растеж от 20% на ранните записвания за идния летен сезон.

След промени в Наредбата за водноспасителната активност и обезопасяването на водните площи и басейните за публично прилагане, водни спасители ще се образоват и от други институции с изключение на от Българския Червен кръст. Изискването е да могат да подсигурят експерти по водно избавяне и лекари с приета компетентност „ Анестезиология и интензивно лекуване “ или „ Спешна медицина “.
Грижа за реките на България и отбрана за хората
Министерство на околната среда и водите и басейновите дирекции разгласиха за публично разискване плановете на обновените Планове за ръководство на речните басейни (ПУРБ) до 2027 година Планът е стратегически документ, ориентиран към реализиране и поддържане на положително положение на водите при обезпечаване на стабилно социално-икономическо развиване. Планираните в ПУРБ ограничения дефинират главната рамка за прилагане и запазване на водите в плановия интервал.

България ще бъде хазаин на 61-ата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) през юли 2024 година Очаква се срещата на най-влиятелната интернационална научна организация в региона на климатичните промени да събере стотици учени и държавни делегати, които ще обсъдят основни тематики, свързани с процеса на застраховане на научния принос, на база на който страните вземат решения за планирането и провеждането на климатични политики.
По-достъпен спорт за всички
Министерството на младежта и спорта обезпечи 2 000 000 лв. повече за спорта за учащи през 2024 година или общо финансиране в размер на над 3 000 000 лв.. Със заложените ограничения се цели децата от детските градини, учениците от всички просветителни степени, студентите и децата в риск да бъдат насърчени към физическа интензивност и упражняване на спорт като средство за здравословен метод на живот и за обезпечаване на благоприятни условия за избор и достъп до спортни занимания и изяви.

Министерството на младежта и спорта извърши поетия ангажимент и сполучливо осъществя програмата за спортната инфраструктура. Близо 10 милиона лв. към този момент са разпределени за над 20 обекта, измежду които за ремонт на 3 стадиона в страната, за лекоатлетически писти, за създаване на спортни площадки, стадиони, затрупан тенис корт, атракционен парк и на две многофункционални спортни зали. В този подтекст бе оповестена транспарантна процедура за кандидатстване за финансиране по програмата до 30 ноември 2023 година Методиката на оценяването беше основана на критерии като брой спортуващи деца, брой учебни заведения, университети и спортни клубове в съответния район за дейно и оправдано разходване на избрания обществен запас.

ММС възвърне близо 10 милиона лв. за 100% предплатено платените през 2020 година 22 милиона лв. за построяването на 24 физкултурни салона, от които са издигнати единствено два. Сумата е възобновена вследствие на непринудено възобновяване на средства от компаниите и на подписани правосъдни спогодби. За останалата сума ММС продължава да води правосъдни каузи, които към първи април 2024 година са 11 на брой. Припомняме, че през 2020 година Министерският съвет дава на ММС близо 25 милиона лв. за създаване и съоръжение на физкултурни салона в учебни заведения. След небрежно предоставени публични поръчки, вследствие на които са подписани контракти в нарушаване на всички правила за положително финансово ръководство, са предоставени близо 22 милиона лв. като 100-процентови задатъци на фирми-изпълнители.
Съвременна, ефикасна и съответна грижа за културата
Министерският съвет утвърди законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното завещание, с който цели да се реализира по-съвременна, ефикасна и съответна регулация на режимите и дейностите, свързани с опазването на недвижимото културно завещание. Досега настоящият закон не успяваше да даде нужната протекция на огромен брой културни полезности, в отговор на което страната премисли своята политика за запазване на тази основна част от националната ни сигурност и еднаквост.

С общо 23,1 млн. лева се усилва финансирането на културните институти и на читалищата. Основните стандарти за финансиране на държавните музеи, художествени галерии и на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ", както и стандартите за общинските музеи, художествени галерии и библиотеки с районен темперамент, се усилват с 18,2%. За читалищата стандартът е повишен с нови спомагателни 1,2% и по този начин с направените промени общото нарастване на стандарта за читалищата за 2024 година по отношение на 2023 година доближава 21,6%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР