Възрастните винаги се карат на децата, когато на около двайсетата

...
Възрастните винаги се карат на децата, когато на около двайсетата
Коментари Харесай

Всяка една неделя

Възрастните постоянно се карат на децата, когато на към двайсетата минута от приемането на нова играчка те стартират да я разглобяват на съставните й елементи. Както знаем, малчуганите не го вършат, тъй като желаят да я счупят, а с цел да схванат по какъв начин работи тя, какво има вътре и що за знамение е въобще това нещо.

Е, когато се разбра, че можем да бъдем на място, което надали някой има в проектите си за посещаване, просто тъй като до такива места достъпът е неосъществим за инцидентни гости, се почувствахме тъкмо като деца, които в този момент към този момент ще видят съставните елементи на нещо красиво и... вкусно. И даже не тъкмо съставните елементи, ами по какъв начин се вършат самите елементи... И кой ги прави... И никой няма да ни се скара!

В един безоблачен ден се отвориха вратите на работилницата на сладкарници „ Неделя “ и зад тях се потопихме в мирис на шоколад, карамел, крем за еклери, благоухание на изпечени блатове...Преминавахме през разнообразни зони, в които виждахме разнообразни уреди и машини, които произвеждаха частите на финалния сладостен артикул. Били ли сте в " чупачница за яйца "?  - в тура минахме и през нея, видяхме по какъв начин " става " и сметаната - от краве мляко - все естествени съставки и си обяснихме и с тях прелестния усет на тортите.



Едно нещо остана като най-силно усещане обаче – спокойните хора, облечени в бели работни облекла, които вършеха работата си с опитност и вглъбеност измежду изрядна непорочност и подреденост. И тъкмо тук разбрахме за какво споделяме точно " работилница " – оказа се, че огромна част от процесите се правят на ръка, и точно златните ръце на дамите и мъжете, които ни посочваха какво вършат, са огромното благосъстояние на „ Неделя “.

За да се запазят обаче златните ръце на майсторите, някои процеси са усъвършенствани – има особено създадена от притежателя на „ Неделя “ машина за рязане на блатове. И се оказва, че в случай че се инсталира изкривено, блатовете се режат по-точно. И като стана дума за притежатели, би трябвало да кажа, че те бяха гидовете ни и в елементи ни обясниха всеки развой. Тези двама души са неизменна част от производството, от техните ръце и умения потегля един към този момент солиден „ сладостен “ бизнес. За да е през днешния ден подобен той, 25 години по-късно, единствено сем. Минчеви си знаят през какво са преминали и какъв брой труд е вложен.



Хиляди български фамилии и домове са опитвали тортите на „ Неделя “ и са украсявали празниците си с тях, в този момент към този момент и съседите ни румънци се любуват на вкусните творби. Именно творби, тъй като, когато видиш по какъв начин се рисува на ръка картинката за детска торта, по какъв начин се вършат на ръка изкусни цветя и фигурки от топче захар, не намираш друга дума.

Намираме обаче символика в името на госпожа Минчева – Радослава. Какво друго с изключение на наслада да носят тортите и визитата в сладкарници „ Неделя “? Г-н Георги Минчев пък е арабист по обучение, а арабските сладости изникват бързо в съзнанието ни...

В работилницата дневно се подготвят 1300 торти. В нея работят 120 души, заели местата си в 7 сутринта. Към 34 обекта в България и към 9 в Румъния всеки ден потеглят камиони със сладостен товар и стартът на 1 април 1993 г. явно по никакъв начин не е бил на смешка. Зад удоволствието да похапваме сладко-сладко, стои трудът на майстори, качество и непрекъснат надзор, както и същинска отдаденост.

Да ви е сладко!



С поддръжката на сладкарници „ Неделя “

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР