Възрастни хора ще получат безплатно зъбни протези, изработени в рамките

...
Възрастни хора ще получат безплатно зъбни протези, изработени в рамките
Коментари Харесай

Дарители връщат усмивките на възрастни хора от Врачанско

Възрастни хора ще получат гратис зъбни протези, направени в границите на самодейност на съдружие "1 % смяна " и негови сътрудници. Събрани са средства, с които ще бъде обезпечено лекуването и изработването на протези на към 60 души от четири врачански села - Ослен Криводол, Синьо бърдо, Лик и Царевец, написа БНР.
"Нашите другари от "Резиденция баба " споделиха, че виждат какъв брой от възрастните хора са без зъби, не могат да се хранят с твърда храна и би трябвало да помислим нещо в тази посока. Ето по този начин през декември 2021 година направихме идеята за 40 души от 3 села. Но защото идеята беше прегърната от нашите донори, докосна ги, и събрахме много повечко пари от в началото плануваните, тъй че сигурно в този момент ще включим още едно село - Царевец, и в допълнение хора. Така че за сумата от 26 000 лв., която събрахме, ще може да се осъществя изцяло идеята ", изясни Веселина Владова от "1 % смяна ".
Партньор в самодейността е софийска стоматологична клиника, чиито представители посещават на място възрастните хора.
"Здравната каса отпуска за протези, само че част от хората имат доста по-голяма потребност - подготовка, с цел да се стигне до зъбните протези, лекуването единствено през Здравна каса не би било допустимо. Така че, с тези спомагателни средства, които ние сме събрали, ще създадем по-комплексно лекуване хората ", добави Веселина Владова.
Благодарение на самодейността и донорите, които я поддържат, към 20 души от село Ослен Криводол ще имат по-красиви усмивки, изясни кметът Роман Иванов.
"Тази самодейност е доста благородна, благодарим както на "1 % смяна ", по този начин и на всички, които отделиха от средствата си, с цел да оказват помощ на Северозапада, тъй като това са няколко села от община Мездра и от община Роман, и са някъде към 55-56 индивида, на които ще им бъдат направени протезите. Тези хора са с дребни пенсии, не могат да си разрешават да заделят тези средства, доста се радват и са признателни за това, което се случва. "
Инициативата в Ослен Криводол, Синьо бърдо, Лик и Царевец ще продължи до края на месец май. След това се чака тя да обхване и други обитаеми места от Северозападна България. От "1 % смяна " се надяват кметовете да бъдат дейни и да оферират за присъединяване своите обитаемоте места.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР