Възрастни хора карат спешните медици да сменят крушки и батерии,

...
Възрастни хора карат спешните медици да сменят крушки и батерии,
Коментари Харесай

Куриози на телефон 112: Викат линейка за проблеми с парното

Възрастни хора карат незабавните медици да сменят крушки и акумулатори, звънят на 112 и когато се усещат самотни

Проблеми с парното, изгоряла крушка в банята, промяна на акумулатори. Това са дребна част от адресите, които екипите на столичната Спешна помощ са посетили през миналата година.

" В множеството случаи с сходни проблеми се обръщат възрастни и самотни хора. По телефона те подават лъжлива информация на диспечерите. Казват, че имат доста високо кръвно, че се усещат доста зле и даже, че умират. Когато колата за спешна помощ дойде на адреса обаче, медиците се натъкват на напълно друга картина. За доста хора това евентуално са куриозни случаи, само че за нас не са, тъй като работата на незабавните екипи е доста сериозна, виновна и тези сигнали са обидни “, разяснява пред Катя Сунгарска - представител на Центъра за незабавна здравна помощ (ЦСМП) в София.

Абсурдно

Примерите за сходни сигнали не са единици и звучат повече от неуместно. Така да вземем за пример стара пациентка подава сигнал, че незабавно се нуждае от незабавна помощ. Когато екипът идва на място, намира жена на възраст сред 60 и 70 години, която е във очевидно положително положение. На лекаря тя обяснила: „ Извиках ви, тъй като вие несъмнено имате принадлежности и да ми обезвъздушите парното, тъй като ми е доста студено “. Друг сходен случай още веднъж с възрастен е жена, която подала сигнал, че е с кръвно 220 на 190. Когато екипът дошъл, се оказало, че кръвното на бабата е обикновено. Тя обаче ги очаквала с апарата си, който бил с извадени акумулатори. На медиците дамата умерено обяснила, че не може да си смени батериите, а би трябвало постоянно да си мери кръвното и била доста обезпокоена, по тази причина ги повикала. Когато я попитали за какво е подала неточен сигнал, тя дала отговор: „ Защото знаех, че няма да дойдете “. На различен адрес пък лекарка от незабавна помощ била помолена да смени крушката в банята.
Общо
Общото сред всички тези сигнали е, че пациентите подават подвеждаща информация на телефон 112. Те разказват животозастрашаващи признаци за съществени положения като инсулт или инфаркт. Едва на място екипите схващат, че са разкарани на вятъра. Понякога обаче още при подаването на сигнала излиза наяве, че има нещо неправилно. Така да вземем за пример стара жена се обадила на Спешна помощ с изказванието, че сърцето ѝ изстива и кръвта се качва в главата ѝ, по тази причина тя се поти в корените на косата. Или пък позвъняване от Централна гара за мъж в инвалидна количка, който упорствал да пристигна кола за спешна помощ, тъй като имал въшки и доста го сърбяло. Един от случаите, които са шокирали диспечерите през миналата година, е на жена, която се обадила, потвърждавайки, че е бременна от 2016 година и след шестгодишна бременност е настъпило времето да ражда. Тя обяснила, че има потребност от незабавна помощ, с цел да бъде изродено бебето ѝ.

Абонати

„ Има всевъзможни случаи. Звънят ни за кошмари, за зъбобол. Възрастен мъж се обади да му изпратим незабавен екип, тъй като от три дни не е ходил по огромна потребност. Самата аз се усещам неловко да описвам тези случаи, само че те са факт “, споделя Катя Сунгарска. Сред пациентите има и „ постоянни клиенти “, които са добре познати на незабавните екипи. Те си имат дебело досие с недоволства и визити на адреса им. Пример за това е стара жена, която най-малко един път в месеца звъни на Спешна помощ с сякаш здравословен проблем. „ Екипите познават тази жена, диспечерите също, само че когато тя се обади и каже: „ Този път в действителност е съществено, би трябвало ми помощ “, ние изпращаме екип. На един подобен сигнал, когато сътрудниците пристигнали, дамата ги посрещнала с усмивка на вратата и им споделила: „ Хайде, влизайте, направила съм ви бухтички “. Не е имала здравословен проблем, а потребност от компания “, описа Сунгарска.

Катя Сунгарска: Това може да коства нечий живот

„ В първите дни на новата година приказваме за вяра. На нас ни се желае да затворим тези страници с по този начин наречените куриозни сигнали. Да ни викат единствено хора, които са изпаднали в незабавни, животозастрашаващи положения, тъй като на тези хора ние би трябвало да оказваме помощ. Иска ни се да бъдем по-отговорни. Да си даваме сметка, че когато разкарваме незабавен екип за главоболие или температура, това може да коства нечий живот. Защото някъде може да има човек, който в действителност да се нуждае от незабавна помощ и да няма кой да му я окаже. Иска ни се да има по-малко пътнотранспортни катастрофи, които взимат животи и инвалидизират. Дори ни се желае по-често да посрещаме живот в колите за спешна помощ. Макар че не това е нормалното място, само че през миналата година имахме повече бебета - към 15-20 раждания. Говорила съм с някои от екипите и те разказват това прекарване като нещо необикновено. И то е такова. Когато окажеш помощ на този свят да се появи нов живот, си казваш „ Струва си “, споделя Катя Сунгарска.

Летят на 1000 сигнала за две денонощия

За двете денонощия на 31 декември и 1 януари екипите на ЦСМП-София са летели за над 1000 постъпили сигнала. Обслужени са и повече от 150 деца. В голяма част от случаите е ставало въпрос за респираторни недоволства, породени от вируси, грип или Коронавирус. „ В тази връзка е добре да напомним, че когато човек се случва зле, температурата му е 38 - 39 градуса, той би трябвало да поддържа връзка с персоналния си доктор. Това не е животозастрашаващо положение и като такова то не попада в обсега на Спешна помощ. Можете да си визиите какво би настанало, в случай че всеки човек с температура се обажда за кола за спешна помощ “, разяснява Катя Сунгарска. В новогодишната нощ са получени и 24 сигнала за битови произшествия, в огромната си част те са свързани с алкохолно замайване. Сигналите за престъпни произшествия в нощта на 31 декември са били 11.

Няма кой да ги глобява

В закона е записано, че който предава погрешни или заблуждаващи известия и сигнали за помощ, се санкционира с санкция от 2000 до 5000 лева, в случай че не предстои на по-тежко наказване. Там се показва още, че когато са мобилизирани запаси на службите за незабавно реагиране, наказването е санкция от 10 000 до 20 000 лева, както и обезщетение за породените на службите вреди. Никъде не е планувано обаче кой орган или институция би трябвало да събира въпросните санкции и по тази причина от години те нито се постановат, нито се ползват. Така нарушителите остават безнаказани. От ЦСМП-София обаче регистрират, че след идването на ковид същински подправените сигнали фрапантно са намалели. По-рано сред 2000 и 3000 позвънявания пращаха колите за спешна помощ за зелен хайвер на несъществуващи места или поради несъществуващи събития.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР