Възрастна жена е дала пари на ало измамници в Казанлък,

...
Възрастна жена е дала пари на ало измамници в Казанлък,
Коментари Харесай

Случаят е от Казанлъшко: Да си дадеш последните пари на ало измамник

Възрастна жена е дала пари на ало измамници в Казанлък, оповестиха от ОДМВР-Стара Загора.

Вчера към 17:10 часа 81-годишна пенсионерка  съобщила, че е получила телефонно позвъняване на стационарния си телефон, от лице което се е показало за внука й. След като я въвело в подвеждане, същата е предала сумата от 1500 лв. на непознато лице, което е отишло пред дома й в село Овощник. Образувано е досъдебно произвеждане по чл.209, ал.1 от Наказателен кодекс.

В резултат на извършените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия на полицейските чиновници е било открито лицето, на което са предадени парите – 43-годишен престъпно проявен мъж . Той е бил арестуван, за период до 24 часа.

Министерство на вътрешните работи предлага при сходни случай:

„ Не давайте пари, поискани по телефон от чужд телефонен номер. При телефонно позвъняване от чужд номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки.

Основните „ сюжети ”, употребявани от измамниците са „ подпомагане при осъществяване на полицейска интервенция “, подпомагане на близък/роднина “. По никакъв мотив не давайте пари на непознати, без значение от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и полезности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на публични места до пътни табели и така нататък

Не се доверявайте на непознати хора. Не предоставяйте персонални данни и данни за свои близки по телефона.

Опитайте да запазите хладнокръвие при приемане на позвъняване от човек, който се показва за Ваш родственик, изпаднал в неволя, доктор, чиновник на полицията или на друга институция.

В случай на позвъняване, в което някой се показва за Ваш непосредствен, е добре да му зададете въпрос, отговорът, на който не би трябвало да е прочут на непознатия – да вземем за пример рождена дата, обитаемо място и така нататък

Ако имате подозрение, че сте попаднали на лъжливо позвъняване, затворете телефона, оставете го встрани и потърсете помощ от различен уред, на ваш комшия, непосредствен или родственик.

В случай, че получите позвъняване и по отношение на Вас бъде сбъднат опит за телефонна машинация, неотложно подайте сигнал на тел.112 или непосредствено в поделение на полицията. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР