Възраждане“ провокира напрежение в пленарната зала, след като Цончо Ганев

...
Възраждане“ провокира напрежение в пленарната зала, след като Цончо Ганев
Коментари Харесай

Зрелищата за публиката продължават: Цончо Ганев определи ПП-ДБ като „лека жена“

„ Възраждане “ предизвика напрежение в пленарната зала, откакто Цончо Ганев съпостави държанието на ПП-ДБ в договарянията с ГЕРБ-ДБ с това на лека жена. Квалификациите прозвучаха от парламентарната естрада по време на разискването на казуса с към момента неструктурираните непрекъснати парламентарни комисии.

Точката беше вкарана изключително в дневния ред по предложение на ръководителя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Според него, когато няма определено управление на парламентарната комисия, съвещанието ѝ да се води от избран от ръководителя на Народното събрание неин член.

Парламентарният началник Росен Желязков подсети, че е бил реализиран консенсус на председателския съвет и за това на първото си съвещание комисиите да се управляват от предходните им ръководители от 48-ото Народно събрание. Парламентът одобри решението след час и половина диспути. До него се стигна, откакто към този момент месец парламентарните групи не съумяват да се схванат за разпределянето на председателските места в непрекъснатите комисии.

„ Считано от вторник, или по искане на една трета от депутатите в съответната комисия, или по самодейност на ръководителя на Народно събрание и според от свободните стаи, ще бъдат свикани съвещания на всички непрекъснати комисии. Те ще бъдат управлявани от ръководителите им в предишния парламент. Ако те сега не са депутати - от представители на съответната парламентарна група. Комисиите, управлявани от „ Български напредък “, ще вземе „ ИТН “, разгласи след вота Желязков, оповестява „ дир.бг “. 

От ПП-ДБ изрекоха терзание, че по този начин цялото Народно заседание ще бъде „ под командването на един-единствен човек и това е ръководителят на Народно събрание, изрази опасението Николай Денков.  

„ На председателски съвет обсъждахме този проблем - по какъв начин Народното събрание и неговите органи да действат в обстановка без болшинство и политическо единодушие за комисиите ", изясни Росен Желязков. " В нашия устав сега има празнина - в такава обстановка по какъв начин се дефинира председателстващият съвещанието, когато няма титуляр. Ние сега допълваме една съществуваща празнина ", посочи парламентарният ръководител.  

Асен Василев предложи да отсрочат избора на управленията на комисиите за идната седмица, а Николай Денков добави и запасите си, че до момента в който се схванат политическите сили, може да минат няколко месеца и комисиите да не могат да проработят. Той подсети и че съгласно ангажимента с ГЕРБ-ПП, неговата групировка би трябвало да получи председателското място на правната комисия. По време на първата си среща двете политически сили се схванаха за ротационен принцип и по този начин Росен Желязков бе подсилен от ПП-ДБ за началник на Народно събрание.

„ Направете си болшинство, внесете си планове, кой е споделил, че Стою Стоев би трябвало да стане ръководител на правната комисия? “, отвърна Георги Свиленски по адрес на ПП-ДБ.

„ Кога ще реши Народно събрание да дефинира управленията и състава на комисиите, както и кой ще управлява правната, не е в пълномощията на нито една ПГ, и на нито една колекция от групи “, акцентира Йордан Цонев от Движение за права и свободи с намек за сделката сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. „ Решете го в залата, ние нямаме нищо срещу “, настоя той да се следват институционалните правила.  

Цончо Ганев от „ Възраждане “ пък упрекна ПП-ДБ в протест на това комисиите да стартират да работят. Според него саботажът на депутатите от ПП-ДБ бил, с цел да бъде признат единствено законът за домашното принуждение, „ с цел да може НПО-та им да взимат пари от Америка “.

„ Хайде да не отлагаме, а още в този момент да разгадаем казуса и да си свършим работата. Вие сте патерица на ГЕРБ, няма обаче да ви дадат правната комисия. За следващ път сте подведени и употребявани. С леките дами такова е отношението към тях - използваш и изхвърляш “, обърна се към ПП-ДБ Цончо Ганев.

Той успокои още ПП-ДБ да не се тормозят, тъй като " като бъдеща патерица на ГЕРБ ", щели да получат всички комисии, които са им значими. " И до такава степен ще стигнете, с цел да можете да управлявате дружно ", добави той. И загатна още веднъж за абсурда с Манол Пейков отпреди дни, когато депутатът от ПП-ДБ изрече нецензурни думи по адрес на Костадин Костадинов. „ Не е обикновено да стане един некъпан човек и да приказва за полови органи тук ", вметна още Ганев, при което Росен Желязков му направи забележка, че прекрачва граници и всява излишно напрежение.

То обаче беше към този момент предизвикано, от ПП-ДБ разкритикуваха Росен Желязков и настояха Ганев да бъде неотложно осъден. „ Този метод, по който се вършиме на заплеснат, не ви прави чест. Това, че някой е попаднал инцидентно да се наиграе и му е доста радостно, упорствам да наложите наказване на този човек “, реагира яростно Атанас Атанасов, визирайки Цончо Ганев. Желязков отнесе забележка и от Мирослав Иванов, и от Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ.

Бившият ръководител на Народното събрание се възмути, че Желязков не е санкционирал депутата от „ Възраждане “ неотложно, откакто той не е приказвал съответно по точката от дневния ред. А Белобрадова означи, че Желязков бил доста прочувствен и се засягал елементарно, като заключи, че парламентарната група на " Възраждане " била в Народното събрание единствено с цел да забавлява групата на ГЕРБ.

„ На вас ще отговоря, тъй като се смятам за извънредно малко обидчив ", сподели на депутатката от ПП-ДБ парламентарният началник. " На ръководителя не може да му се вменява по сугестивен метод какво да предприеме. Недопустимо е някой да го приканва „ накажете “, съобщи Росен Желязков. Той добави, че към този момент е оповестил, че ще преразгледа изявлението на депутата от " Възраждане " и ще вземе решение.

Последва реакция от Любен Дилов-син, който се обърна към Росен Желязков с зов: „ Всеки път, когато видите, че се развличам, доста апелирам да ме наказвате строго ". " Това също е част от сугестията “, заключи Росен Желязков.

След разправията от Българска социалистическа партия оповестиха, че напущат залата, тъй като не желаят да вземат участие „ в този водевил “.

„ С този спор в последния час забиваме последните пирони в ковчега на парламентаризма. На дъното на утвърждението на гласоподавателите сме и още веднъж вкарва Народното събрание в обстановка, в която той самият се прави непотребен. Ние настояваме да се основат работните органи на Народно събрание и да проработят комисии. Има единодушие на председателския съвет по какъв начин да продължи тази работа. Българска социалистическа партия напуща съвещанието и ще се върне, когато приключите този водевил “, съобщи Кристиан Вигенин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР