Възраждане“ продължава да настоява да се проведе референдум за въвеждане

...
Възраждане“ продължава да настоява да се проведе референдум за въвеждане
Коментари Харесай

Цончо Ганев, Възраждане, за изтеглените скъпи заеми: Асен Василев се скри зад Росица Велкова

„ Възраждане “ продължава да упорства да се организира референдум за въвеждане на еврото и да се преразгледа Плана за възобновяване и резистентност, като от него отпадне текстът за закриване на ТЕЦ-овете и да се отстранен двете цени на ток, за които държавното управление на Кирил Петков е поело ангажимент към Брюксел. Пред Епицентър.бг депутатът от „ Възраждане “ и ръководител на комисията по туризъм в Народното събрание Цончо Ганев разкритикува кабинета Петков, че не е изтеглил заем, когато лихвите на интернационалните пазари са били преференциални.

„ Правителството на Кирил Петков и в частност неговият финансов министър Асен Василев отхвърли да изтегли нужния заем, когато лихвите бяха преференциални и това в този момент ще струва на всеки поданик 900 милиона. Той се оправда със настоящия финансов министър, който тогава беше заместник-министър на финансите. Асен Василев се скри зад Росица Велкова. Аз му споделих, че не е държавнически и не е и чисто мъжки да се крие зад тила на една жена. Отговорността постоянно е на министъра и министър-председателя, а не заместник-министъра “, разяснява Цончо Ганев. „ Ние вървим по пътя, както беше 1997 година - огромна част от бюджета да отива за покриване на заеми. 15 милиарда ще се теглят другата година. Това е 40 % от задълженията ни досега “, добави той.

 

Цончо Ганев разкритикува и Плана за възстановяне и резистентност. „ В проекта са заложени дати за закриване на бъларските ТЕЦ-ове. Българските ТЕЦ-ове обезпечават над 40 % от енергийния баланс на страната сега. В проекта е заложено, че до три години би трябвало да закрием 40 % от топлоцентралите – това значи режим на тока или импорт на ток ", акцентира депутатът.

 

" За да получават обезщетения компаниите в България, тези пари идват от продажбата на ток. След 13 години 100 % от ТЕЦ-овете би трябвало да бъдат закрити. Над 140 хиляди българи тогава ще изгубят работата си “, продължи Цончо Ганев.

По думите му в проекта са записани две стъпки за излизане на либерализирания пазар. Първата стъпка стартира 2023 година, а втората стъпка - за 100 % либерализиране - през 2025 година. Решението за двете цени, което изтегли служебното държавно управление е първата стъпка. Президентът Радев е прав за себе си, че сега ръководи служебно държавно управление и то не носи отговорност за документи, подписани от предходните ръководещи, “ разяснява депутатът от „ Възраждане “.

 

Напомни също, че партия " Възраждане " е внесла проекторешение, с което Народното събрание задължава държавното управление да изиска от Европейската комисия от проекта за възобновяване да отпаднат всички точки, свързани със закриване на ТЕЦ-ове в България и излизане на България на либерализирания пазар. " Ако в този момент примерно имате сметка за ток 100 лв., на либерализирания пазар ще имате сметки от 200 лв., 300 лв., 500 лв., 1000 лв., не е ясно до какъв размер ще доближат, “ уточни Ганев.

 

По думите му и служебният финансов министър Росица Велкова е отказала да даде разбора, който е направен за въвеждане на еврото в България. Цончо Ганев акцентира, че шефът на Българска народна банка Димитър Радев е отказал да покаже разбора за еврото с аргумента, че е належащо единодушието на Министерството на финансите за това. " В пленарната залата по време на изслушнатето на шефа на Българска народна банка беше и министърът на финансите. Ние се обърнахме и към министър Велкова с апела: Дайте ги тези документи. Ако са секрети, ние сме народни представители, имаме достъп до секретна информация, може да я прегледаме. Ако не са загадка, извадете ги пред обществото да ги забележим. Министър Пеканов имаше наглостта да приказва какъв златен дъжд ще се изсипе върху България. Министър Велкова не дава единодушие да бъде показан анализът за еврото ", съобщи Цончо Ганев.

 

Депутатът подсети, че „ Възраждане " желае провеждането на референдум за еврото. „ Българският народ е умен и може да вземе осведомено решение “, уверен е депутатът. „ В момента евроатлантическото болшинство гаси икономическия пожар, наливайки му бензин и желае да създадем съдбовната неточност да влезем в еврозоната, където ще ни отвържат ръцете за заеми. Ние сме във валутен ръб и над избран предел не може да теглим заеми “, обърна внимание Цончо Ганев.

 

Според него няма изгода от този парламент, в случай че бъде гласувано решение за даване на оръжие за Украйна и Планът за възобновяване се резервира в сегашния си тип.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР