Възраждане не успя да прокара по-лесното провеждане на референдуми чрез

...
Възраждане не успя да прокара по-лесното провеждане на референдуми чрез
Коментари Харесай

Размяна на обиди измести дебата за по-лесното провеждане на референдум

" Възраждане " не съумя да прокара по-лесното осъществяване на референдуми посредством промени в закона. Само 67 народни представители предложиха законопроекта им, като помощ пристигна от 21 души от Българска социалистическа партия и 10 от Има Такъв Народ. 57 от ГЕРБ се въздържаха, всеобщо това направиха и ПП-ДБ, от тях обаче имаше и 6 срещу, Движение за права и свободи също бе срещу закона, Така дефинитивно 20 бяха срещу, а 100 се въздържаха.
Промените в Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление, импортирани от " Възраждане ", предвиждаха всяка парламентарна група, без значение от размера си, да може да предлага осъществяване на референдум. Сега това може да стане с подписите на минимум една пета от състава на Народното събрание. Те упорстваха и за съществено понижаване на нужните подписи за внасянето на сходно искане - от 200 000 на 50 хиляди в текстовете имаше и унищожаване на долния предел за признание на един референдум за годен и унищожаване на рестриктивните мерки за тематиките, по които може да се прави допитване. Още при започване на полемиката и " Възраждане ", и Българска социалистическа партия припомниха по какъв начин единствено преди няколко месеца болшинството подцени над 400 хиляди подписа, събрани от хората на Костя за опазване на българския лев.
Крайната дестинация на тези начинания е изваждането на България от Европейски Съюз, счита Явор Божанков от ПП-ДБ. Законодателните текстове били с неприятно качество, безапелационен бе той. И попита какво би станало в случай че всеки популист в България тръгнел да прави референдум. Съпартиецът му Настимир Ананиев пък регистрира като положителна концепцията за локални референдуми, само че видя " чист популизъм " в текстовете на " Възраждане ". Въпреки желанията на ПП-ДБ за промени в конституцията, той употребява тъкмо нея и съществуващите закони, с цел да изясни, че към този момент било написано по какъв начин да протичат допитванията. Според него хората казвали мнението си на избори. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР