Възпоменателна церемония с военен ритуал се проведе на 18 февруари

...
Възпоменателна церемония с военен ритуал се проведе на 18 февруари
Коментари Харесай

Ловеч се поклони пред Васил Левски – 150 години от гибелта на Апостола


Възпоменателна гала с боен обред се организира на 18 февруари 2023 година вечерта пред паметника на Васил Левски в Ловеч

Възпоменателна гала с боен обред се организира на 18 февруари 2023 година вечерта пред паметника на Васил Левски в Ловеч. Събитието, отдадено на 150 години от гибелта на Апостола, впечатляваше със своята величественост и церемониалност заради присъединяване на Националната гвардейска част и Гвардейския внушителен духов оркестър. Церемонията бе  част от богатата Националната стратегия за кръглата годишнина, в която Община Ловеч се включи с поредност прояви.

В словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова сподели: „ Васил Левски се трансформира в най-ярката персона на новата българска история, в реликва, която всеки от нас носи в сърцето си, в част от душата ни на българи. В един от дребното знаци, които могат да обединят хората в днешното разединено време. В безспорна полезност, неподвластна на ерозията на вековете ".

В ритуала пред най-големия в страната монумент на Левски се включиха Гвардейският внушителен духов оркестър, почетен часовой, венценосци,  факлоносци и доста жители.

Сред формалните лица бяха  Ловчанският митрополит Гавриил, ръководителят на Общински съвет Петър Цолов, регионалният шеф инж. Светослав Славчев,  зам.- кметът Даниел Колев,  Иваничка Буровска - шеф на РУО, бригаден военачалник Тодор Тодоров, подполк. Теодоси Томанов и други.

Още първоначално прозвучаха песните „ Вятър ечи,  Балкан стене “ и „ Стани, стани левент Балкански “  на квартет „ Армейска ария “. Ученичката Даная Гергова от ОУ „ Васил Левски “ в Ловеч извърши стихотворението „ Обесването на Васил Левски “ от Христо Ботев “.

Цветя и венци на благодарност бяха положени пред паметника от името на президента, държавни и общински институции, политически партии, неправителствени организации, жители.

В памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски, по-рано бе отслужена панихида от свещенослужители в  храм „ Успение богородично ” с присъединяване на митрополит Гавриил.

Вечерта в Драматичен спектакъл – Ловеч, се състоя възпоменателният театър „ Огърлица на безсмъртието " на Представителния отбор на въоръжените сили.

Денят в Ловеч стартира с Националната младежка форма-дебат в залата на Общински съвет- Ловеч, в него взеха присъединяване младежи и възпитаници от 10 общини.

На 19 февруари предстоят още доста събития. От 8.30 часа потегля туристическият поход " По стъпките на Апостола ". Маршрутът е от Художествена изложба - Ловеч до Къкринското ханче през местността Пази мост, уредник  е Търговско дружество „ Стратеш ". Исторически възстановки от 10:30 ч. ще има в местността Пази мост и след това на Къкринското ханче. Кръглата годишнина бе маркирана и в редица села в общината.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР