Възпитаниците на 28 училища в България са изкарали слаб 2

...
Възпитаниците на 28 училища в България са изкарали слаб 2
Коментари Харесай

28 училища с двойка на матурата по БЕЛ

Възпитаниците на 28 учебни заведения в България са изкарали слаб 2 на държавния изпит по Български език и литература тази година. Оценката въпреки всичко не значи, че учениците не са писали нищо, само че пък не са съумели да покрият норматива от 30 точки, който е нужен за тройка.

В първата десетка на отличниците са гимназии от София, Пловдив и Варна, като под номер 10 е и школо от Бургас, сочат данните в уеб страницата danibon.bg, предоставени от Центъра за оценяване в предучилищното и учебното обучение и Министерството на образованието и науката.

Трябва да се посочи, че класацията е по междинните оценки, изкарани на матурата. В нея обаче не се взема поради броят на учениците, защото слабите оценки са най-вече от паралелки, в които завършващите приблизително обучение са под 10, а от време на време и под пет.

Оценки

В долната част на класацията са най-вече междинни учебни заведения и професионални гимназии по селско стопанство и превоз, в това число и една от София. Абитуриентите от учебните заведения в няколко села - Микрево, Крушари, и градове като Кърджали, Кюстендил, Бобов дол, Дунавци  и други също не са съумели да прескочат границата, с която може да се зачете матурата като издържана. Те обаче могат да се явят на корекция и вероятно да съумеят да вземат зрелостния си изпит по БЕЛ, който е наложителен и без който не могат да получат тапия за приключено приблизително обучение.

Отличници

Нито едно учебно заведение не е със междинен триумф „ Отличен “ на изпита по БЕЛ. 91 Немска гимназия в столицата обаче е доста покрай тази цел, като междинният триумф на зрелостниците е 5,43. Веднага по-късно се подреждат столичната испанска гимназия „ Мигел де Сервантес “ и Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски ”  надлежно с 5,37 и 5,36. 73-о СУ с преподаване на непознати езици “Владислав Граматик ” също се показва добре със междинна оценка 5,23, а Езиковата гимназия в Пловдив е с 5,21. В челната десетка са Първа частна математическа гимназия - София, Математическата гимназия във Варна  и Профилираната природоматематическа гимназия “Академик Никола Обрешков ” в Бургас.

Променят изпита следващата година

Промяна в изпитния формат ще има следващата година, само че без съществени промени, защото новата образователна година стартира след два месеца, разгласи просветният министър проф. Галин Цоков в Пловдив. Според него това се постанова поради ниските резултати от изпита по Български език и литература на тазгодишните матури. Промените ще се създадат след консултация със експерти в региона на тестологията, с цел да бъде оценяването по-обективно и съответно.

Ще се търси и посоката за оценяване на сериозното мислене и практическата ориентировка на изпита. Нова разпоредба за качеството на образованието у нас ще вкара стандарт за равнището на образованието. Просветният министър проф. Галин Цоков откри Световния фестивал за Лего роботика в Пловдив.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР