Възобновяемите енергийни източници ще доминират растежа на световното снабдяване с

...
Възобновяемите енергийни източници ще доминират растежа на световното снабдяване с
Коментари Харесай

ВЕИ са напът да покорят световния пазар на електроенергия

Възобновяемите енергийни източници ще преобладават растежа на международното доставяне с електрическа енергия през идващите три години и това е добър знак за въглеродните излъчвания в бранша. Това демонстрира нов отчет на Международната организация по енергетика (МАЕ).

В него се отбелязва, че по-голямата част от повишаващото се световно търсене на електричество до 2025 година ще се дължи на ВЕИ и нуклеарна сила и тъкмо по тази причина е малко евентуално да има доста нарастване на въглеродните излъчвания в енергийния бранш. Глобалното произвеждане на електрическа енергия от изкопаеми горива е един от най-значимите фактори, допринасящи за излъчванията на парникови газове, които предизвикват изменението на климата.

Световното търсене на електрическа енергия остана стабилно през 2022 година на фона на световната енергийна рецесия, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна. Търсенето е повишено с съвсем 2%, а за съпоставяне междинният ритъм на напредък, следен през интервала 2015-2019 година, бе в размер на от 2.4%.

Електрификацията на секторите превоз и отопление продължи да се форсира в международен мащаб, като рекорден брой електрически транспортни средства и термопомпи, продадени през 2022 година, способстваха за растежа.

Въпреки това, стопанските системи по света, в разгара на възстанoвяването си от въздействието на COVID-19, бяха ударени от рекордно високите цени на силата. Повишаването на цените на енергийните артикули, в това число природния газ и въглищата, внезапно ескалира разноските за произвеждане на електрическа енергия и способства за бързо ускорение на инфлацията. Икономическото закъснение и високите цени на електрическата енергия задушиха растежа на търсенето на електрическа енергия в множеството райони по света.
Възходът на ВЕИ
Възобновяемите енергийни източници и нуклеарната сила ще преобладават растежа на световното предложение на електрическа енергия през идващите три години, като дружно ще задоволят приблизително повече от 90% от спомагателното търсене. Прогнозите сочат, че Китай ще съставлява повече от 45% от растежа на възобновимото произвеждане в интервала 2023-2025 година, следван от Европейски Съюз с 15%.

Значителният напредък на възобновимите енергийни източници ще би трябвало да бъде съпроводен от ускорени вложения в мрежи и еластичност за сполучливото им консолидиране в енергийните системи. Увеличението на нуклеарната продукция е резултат както от предстоящото възобновяване на френското нуклеарно произвеждане, защото повече централи приключват плануваната си поддръжка, по този начин и от нови централи, които стартират работа, най-вече в Азия.

Очаква се международното произвеждане на електрическа енергия както от природен газ, по този начин и от въглища да остане като цяло непроменено сред 2022 година и 2025 година Докато производството на газ в Европейския съюз се чака да намалее, забележителният напредък в Близкия изток отчасти ще компенсира този спад. По същия метод спадовете в производството на въглища в Европа и Северна и Южна Америка ще бъдат съпоставени с покачване в Азиатско-тихоокеанския район. Въпреки това, трендовете в производството на сила от изкопаеми горива остават подвластни от развиването на международната стопанска система, метеорологичните феномени, цените на горивата и държавните политики. Развитието в Китай, където се създава повече от половината от международното произвеждане на въглища, ще остане основен фактор.

Прогнозите са, че делът на възобновимите енергийни източници в световния микс за произвеждане на електрическа енергия ще нарасне от 29% през 2022 година на 35% през 2025 година С разширението на възобновимите енергийни източници, дяловете на производството на въглища и газ се чака да намалеят. В резултат на това излъчванията от световното произвеждане на електрическа енергия ще доближат плато до 2025 година и интензитетът на въглеродния диоксид в допълнение ще намалее през идващите години.
Ядрена сила
Ядреното произвеждане в Европейския съюз е било със 17% по-малко през 2022 година, в сравнение с през 2021 година заради затваряне и липса на наличност. Затварянето на централи в Германия и Белгия понижи наличния нуклеарен потенциал през 2022 година В същото време Франция беше изправена пред рекордно ниска нуклеарна наличност заради продължаващата поддръжка и други провокации в нейния нуклеарен флот. Ограниченото нуклеарно произвеждане и слабото водноелектрическо доставяне в Европа – съчетано с понижен потенциал за диспечиране заради предходно отдръпване на топлогенериращи централи – оказват спомагателен напън върху оставащите потенциали за диспечиране, с цел да отговорят на търсенето. В резултат на това, макар че производството на променливи възобновими източници набъбна и рекордно високите цени на газа поддържаха прекосяването от газ към въглища, производството на газ набъбна през 2022 година с 2% в Европейския съюз. Тези фактори също способстваха за обилни промени в обичайна конструкция на вноса и износа на електрическа енергия в Европа:

За да се увеличи сигурността на доставките на електрическа енергия, в Европа бяха върнати аварийни мощности за стандартно произвеждане на електрическа енергия за зимите 2022-2023 и 2023-2024. По сходен метод някои централи, които преди този момент бяха избрани за извеждане от употреба, също бяха удължени. Германия имаше най-голям дял на такива централи в Европа, защото отсрочи плануваното прекъсване на трите си оставащи нуклеарни реактора, както и забави затварянето или повторното активиране на централи, работещи с изкопаеми горива, които съставляват 15% от настоящия й индустриален потенциал, работещ с изкопаеми горива. Повишен риск от спиране на електрозахранването беше докладван в някои европейски страни по време на няколко седмици студено време, съчетано с по-ниска от междинната водна и нуклеарна мощ. Сигурността на доставките беше реализирана посредством сполучливо краткосрочно обмисляне и ръководство.
Китай ще употребява от ден на ден ток
Делът на Китай в международното ползване на електрическа енергия се чака да нарасне до една трета до 2025 година, спрямо една четвърт през 2015 година През идващите три години повече от 70% от растежа на световното търсене на електрическа енергия се чака да пристигна от Китай, Индия и Югоизточна Азия.

„ Китай ще употребява повече електричество от Европейския съюз, Съединените щати и Индия взети дружно “, сподели Кейсуке Садамори, шеф на МАЕ, отговарящ за енергийните пазари и сигурността.

Растежът на нововъзникващите и разрастващите се стопански системи е съпроводен от надлежно повишаване на търсенето на електрическа енергия. В същото време развитите стопански системи упорстват за електрификация, с цел да декарбонизират своите транспортни, отоплителни и индустриални браншове. В резултат на това се чака световното търсене на електрическа енергия да пораства с доста по-бързи темпове от 3% годишно през интервала 2023-2025 година спрямо темпа на напредък през 2022 година Общото нарастване на световното търсене на електрическа енергия от към 2 500 тераватчаса (TWh) до 2025 година е повече от два пъти повече от настоящото годишно ползване на електрическа енергия в Япония. Въпреки това съществуват несигурности по отношение на повишаването на търсенето на електрическа енергия в Китай.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвеи мощности Международна организация по енергетикa нуклеарна сила ползване на сила зелена сила ПоследниНай-четениЕнергетика 24 ВЕИ са напът да покорят международния пазар на електрическа енергия Компании 92 Какво желае българинът съгласно Индекс на пълноценния живот? Компании 148 Equinor – най-големият печеливш от енергийната рецесия Пазари 764 Борсата в Истанбул още веднъж спря работа поради всеобщи разпродажби Digital 432 С мощно AI ускоряване Microsoft публично хвърли ръкавицата на Гугъл Пазар на труда 1504 Kариерното събитие на Bulgaria Wants You започва през 2023 в Пловдив Компании 192 Wolfspeed трансформира остаряла въглищна централа в най-голямата фабрика за чипове ПолитикаОбновена 1652 Прокуратурата упрекна някогашния енергиен министър поради „ Булгаргаз “ Туризъм 516 Кулинарни номади: Нов късмет за среща с непознатата България Политика 248 Байдън упрекна републиканците, че „ взимат стопанската система за пленник “ Лукс 9506 Plectrum – новата „ летяща “ суперяхта за 86 млн. $ Digital 5968 Саудитска Арабия тихомълком се трансформира във водещ софтуерен център Пазари 4043 Мощното земетресение срина турската лира до рекордно дъно Бюджет и финанси 3440 Кабинетът ще прави „ стена на срама “, с цел да накара търговците да смъкват цените Компании 3068 Смартфоните на месец февруари във Vivacom са два модела Huawei Енергетика 2909 BP забавя зеления си преход след рекордна облага от $28 милиарда Енергетика 2807 Накъде тече съветският нефт Енергетика 2600 Какво се случва с цените на дизела след ембаргото? Бюджет и финанси 2552 Държавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените Компании 2282 Още един софтуерен колос редуцира хиляди чиновници Всички новини13:25 Пазари 24 Борсата в Истанбул още веднъж спря работа поради всеобщи разпродажбиОще от ЕнергетикаВиж всичкиBP забавя зеления си преход след рекордна облага от $28 млрд.Накъде тече съветският петролКакво се случва с цените на дизела след ембаргото?Зелените цели на Европейски Съюз възпират нови газови покупко-продажби със Съединени американски щати Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспорт Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР