Възобновяемата енергия е непостоянна, затова съхранението и освобождаването на енергия

...
Възобновяемата енергия е непостоянна, затова съхранението и освобождаването на енергия
Коментари Харесай

Високите градски сгради могат да бъдат батерии за електроенергия от ВЕИ 

Възобновяемата сила е непостоянна, по тази причина съхранението и освобождението на сила ще бъдат от решаващо значение през идващите няколко десетилетия. Изследователи от IIASA оферират забавно решение за преобразяване на небостъргачите в великански гравитационни акумулатори за на ниска цена предпазване на възобновима сила.

Концепцията е елементарна: остатъкът от възобновима сила може да се употребява за покачване на нещо тежко до по-висока точка. След това тази сила може да бъде освободена посредством потребление на гравитацията за втурване на товара и задвижване на някакъв тип генератор.

Изследователи от Международния институт за приложни систематични разбори (IIASA) във Виена, Австрия, разгледаха височината и местоположението на небостъргачите и в тях видяха голямо количество авансово построени складове за сила, които чакат да бъдат отключени.

Лифтовата система за предпазване на сила (LEST), препоръчана от учените, ще употребява съществуващите асансьорни системи във високи здания. Много от тях към този момент са проектирани с регенеративни спирачни системи, които могат да събират сила при спускането на асансьора, тъй че се преглеждат като авансово конфигурирани генератори на сила. LEST също може да употребява свободните пространства в цялата постройка, в идеалния случай покрай горната и долната част.

LEST би могла да се възползва от всеки престой на асансьора, местейки нагоре-надолу тежки предмети – огромни контейнери с влажен пясък да вземем за пример. Когато има остатък на електрическа енергия от ВЕИ, контейнерите ще се издигат към върха на постройката, а при потребност от електричество в мрежата – тежестите ще се спускат.

Екипът на IIASA предлага и създаване на серия от самостоятелни роботи за боравене с контейнерите с тежестите. Същевременно тежестите не би трябвало да са доста обемисти, с цел да не пречат на хората да се качват в асансьорите.

Роботите могат да бъдат програмирани да извеждат товара, в случай че има доста пасажери, искащи да се качат на асансьора и надвишаващи пределната тежест. Алгоритми могат да дефинират най-подходящите моменти за издигане на тежестите и тяхното втурване, тъй че да не трансформират асансьорната система в призрачен сън за жителите на постройката.

Всичко това наподобява нелесно, само че са налице причини да се разсъждава над предлагането. LEST има някои неповторими характерности, които биха могли да ѝ обезпечат практическа реализация. На първо място сходна система ще се намира тъкмо навътре в градовете – т.е. там, където най-вече има потребност от електрическа енергия в пиковите часове. Съществуващите високи здания са многочислени – това също е мотив. Надпреварата за изграждане на още по-високи структури също е на ход и не стопира.

Разбира се, екипът занапред би трябвало да позволи и някои провокации. Сезонните съмнения може да имат огромно значение. Трябва да се реши каква тежест може да носи всяка обособена структура. Влиянието на системата върху потреблението на площите също би трябвало да бъде преценено – обичайно парцелите по най-високите етажи са най-скъпи, в долната част на постройката пък са ситуирани паркингите.

Екипът на IIASA пресмята, че в този момент съществуващите високи здания в света могат да бъде превърнати в системи за предпазване на сила с потенциал сред 30 и 300 гигаватчаса. Е, горната част на този диапазон несъмнено оправдава напъните за обсъждане на концепцията.

Източник: Technews.bg
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР