Възниква въпросът може ли България да се превърне в президентска

...
Възниква въпросът може ли България да се превърне в президентска
Коментари Харесай

Може ли България да стане президентска република чрез референдум?

Възниква въпросът може ли България да се трансформира в президентска република посредством референдум? Краткият отговор е „ не “. Защо? Съгласно Конституцията /чл. 158/ единствено Велико национално заседание може да трансформира формата на държавно ръководство.

 

Следващият въпрос, който поражда е може ли да има референдум. По принцип той се организира по самодейност на една пета от депутатите, президента, Министерски съвет или с подписка от 200 000 жители.

 

Според адвокати обаче референдум по тематиката е неосъществим, тъй като въпросът е от компетентността Великото национално заседание. Именно на този принцип бяха отхвърлени като неприемливи част от въпросите на Слави Трифонов за референдума през 2016 година Така че евентуално тук ще би трябвало първо да бъде сезира Конституционния съд.

 

След изборите на 2 октомври самото Народно заседание може да реши да се разпусне и да свика Велико национално заседание с две трети от гласовете. Президентът насрочва тези избори в тримесечен период. А Великото национално заседание, в случай че би трябвало да промени формата на държавно ръководство, би трябвало да гласоподава три пъти в три разнообразни дни и да събере две трети, т.е. 267 от 400 гласа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР