Възнамеряваме да създадем търговско предприятие, което ще е собственик на

...
Възнамеряваме да създадем търговско предприятие, което ще е собственик на
Коментари Харесай

Ново държавно предприятие ще събере опасните общински язовири


Възнамеряваме да създадем комерсиално дружество, което ще е притежател на язовирите, които общините не могат да ръководят. Прехвърлянето ще става по единодушие на общините. Това сподели икономическият министър Емил Караниколов, съобщи БГНЕС. Той посочи, че прехвърлянето на язовири във въпросното комерсиално дружество ще може да стане с изменение на закон. Съответно това дружество ще дава отговор за осъществяването на ремонта и поддържането, тъй че да не се случва това да няма пари и финансови средства.

Има и оферти, да се сътвори фонд, който да генерира средства освен от бюджета, само че и от стопанската активност на всички язовири, посочи Караниколов. " И от този фонд да се набират средства за осъществяване на ремонтите”, изясни министърът. Той сподели, че примерно тези, които са в НЕК и генерират някаква облага и доходи, те също ще вкарват подобаващ % в този фонд. Парите ще бъдат от държавния бюджет и от този фонд. До другата сряда законът би трябвало да е подготвен и импортиран в Народното събрание.

Днес са били импортирани оферти за законодателни промени, които в едната си част касаят промени на Закона за водите. " Най-общо ще бъдат категоризирани язовирите огромен, дребен и какви са техните условия за употреба. Ще се задължават притежателите и операторите да вършат спешни планове”, уточни Караниколов " В момента имаме разбор за към 5700 язовира, от които над 4500 са на общините”, сподели министърът. Предстои да се изпратят писма на общините и ще се даде едномесечен период, с цел да се откри дали могат да ги ръководят.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР