Възможността за балотаж в София между Васил Терзиев и Ваня

...
Възможността за балотаж в София между Васил Терзиев и Ваня
Коментари Харесай

Вторият тур в София: една червена лампичка свети

Възможността за балотаж в София сред Васил Терзиев и Ваня Григорова се появи като догадка едвам през последната седмица и от позиция на първичните упования си е същинска изненада. Как се стигна до тези резултати на първия тур?

Трябва да се регистрира ролята на медиите, които поставиха старания да водят предизборна акция „ всъщност “ и да дадат опция на гласоподавателите да преценяват експертната подготовка на претендентите. В голям брой изявленията и диспути публицистите ги разпитваха по „ наболелите проблеми " на града – детските градини, мръсния въздух, жълтите павета, презастрояването, тротоарите, парковете, планината, превоза, сигурността, вложенията и прочие Предизборната акция като че ли се задъхваше, с цел да компенсира неналичието на сходни експертни разисквания, когато не следва избор или не е станал скандал. И с цел да се знае къде се планува небостъргач или за какво се постанова ремонт на ремонта.

Този „ кампаниен “ диалог сега обаче може да е един вид „ влизане в ситуацията “ на софиянци или израз на почитание към тях, само че надали е оказал помощ кой знае какъв брой на избора им. Първо, тъй като сериозните претенденти - къде въз основата на личен опит, къде на препоръки от екипа си - общо взето приказват едно и също. И няма по какъв начин да е другояче, след като в експертните причини 2 и 2 вършат 4 и толкова. И второ, тъй като и локалните избори са политически, нищо че сме склонни да ги одобряваме надали не за гражданска взаимност сред кмет и население. А става дума за власт и то в най-устойчивата ѝ форма и най-близко да парите. Така че решаващо е не толкоз експертното, колкото политическото показване на претендентите. Особено в столицата. И особено когато връзките във вътрешната политика са преплетени до степен съперниците да са сътрудници, а в интернационалната са напрегнати до степен да заплашват международния ред.

Аферата с машинния избор в допълнение активизира гласоподавателите на Васил ТерзиевСнимка: DW

За рейтингите на претендентите

Затова претендентите влизат в акцията с прелиминарен рейтинг, който идва от издигналата ги партия и почти следва резултата ѝ на последните парламентарни избори. Или, в случай че са самостоятелни, той е разследване от вота против партиите, който съумяват да привлекат. Оттам нататък този рейтинг стартира да се трансформира, съгласно пласирането на претендентите в предизборната борба, според от политическите им позиции, персоналните им биографии и публичните им харизми. В нея имат значение и риторическите им умения, само че те не се свеждат до опити да надговориш съперника си, като го прекъсваш и приказваш „ върху “ него, каквато правеше Антон Хекимян и те в последна сметка му смъкнаха рейтинга.

В София особено забележителна преднина по изискване има претендентът на градската десница, представяна от ПП-ДБ. А тя е наречена градска точно поради поддръжката, която получава в столицата. Ваня Григорова също влезе в конкуренцията с актив - като ново, ляво лице, друго и от Корнелия Нинова, разочаровала своята партия, и от президента, разочаровал поддържащите го партии на смяната. При кандидата на ГЕРБ пък е обратното: той по изискване носи пасивите на предходното управление - поради битовите неволи от проточилите се ремонти и поради съмнението, че те прикриват корупционни практики.

Като цяло акцията в София сложи поредност от политически въпроси, които надалеч надвишават мащаба на локалните избори. Ето техните отговори с  " да " или " не " съгласно резултата от първия тур. 

Могат ли декларирани политически съперници да ръководят дружно? Да. Могат ли те да останат такива на локално равнище, откакто ръководят дружно на национално? Да.Може ли ГЕРБ да се освободи от наследството на личното си ръководство? Не.Може ли десен политик да има предшественици, свързани с Държавна сигурност? Да.Може ли за „ една нощ “ да станеш от публицист политик? Да.Може ли лявата политика през 2023 година да се върне към пролетарския си интервал? Да.Може ли съветската агитация да направи сериозен пробив в София? Не.Може ли службите да трансформират изборния резултат? Не.Ваня Григорова върна в обществото позабравеното в последно време противопостяване " ляво против дясно " Снимка: Georgi Paleykov/NurPhoto/picture alliance

Първи углавен избор

Това са първите избори след основаването на така наречената сглобка сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, даващи на недоволните от нея (и от двете страни) опция да им потърсят сметка с углавен избор. Логичният бенефициент от това са претендентите на Българска социалистическа партия и „ Възраждане “, като се очакваше той да е по-голям за ПП-ДБ, защото в тяхната политическа идеология съществена точка беше точно битката против управленческия модел на актуалните им (не)коалиционни сътрудници. За ГЕРБ сглобката е по-скоро политическа победа, която им връща легитимността във властта след митингите от 2020 година. Заедно с това обаче ПП-ДБ са с най-изявена евроатлантическа ориентировка, чиято отбрана става съображение за компромиса им по отношение на ГЕРБ-СДС. И очевидно по-голямата част от електората им в София схваща това и е задоволително просветена, с цел да може да жертва по-маловажното за страната в този миг.

Иначе Григорова, а не „ Възраждане “, обра главния углавен избор против сглобката, което е доказателство, че в София, където са концентрирани  просветените елити, не е податлива на съветска агитация.

Запазването на опълчването сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС на локално равнище също разколебава наказателния избор, тъй като демонстрира, че компромисът е ситуационен (войната в Украйна), а не кардинален. ПП-ДБ продължават да желаят смяна на управленческия модел и са подкрепени от множеството софиянци.

Провалът на кандидата на ГЕРБ

Заради наследството на управлението в София претендентът на ГЕРБ трябваше да стъпи „ на чисто “ и той демонстративно беше взет от другаде - без да има нещо с ръководството на града до момента. С риторическите умения, добити от публицистиката, Хекимян съумя дори да стовари част от отговорността за това ръководство върху държавното управление на Политическа партия, просъществувало няколко месеца, и по този начин да я отклони от ГЕРБ, управлявал и страната, и столицата повече от десетилетие. Риториката обаче не стига, защото софиянци гласоподават, водени повече от личните си усещания, в сравнение с от изявленията на политиците.

След неуспеха на оправянето с Държавна сигурност през прехода, което беше политически дълг на първо място на десните, и потреблението на тематиката основно за предизборно морализаторство, слагането ѝ отново със същите доводи и думи очевидно към този момент не върви. Особено пред новите поддръжници на градската десница.

Георги ЛозановСнимка: BGNES

Биографичните усложнения и на Хекимян не проработиха изключително. Придвижването от публицистика към политика е осъществявано неведнъж и у нас, и по света. А и казусът за политическата хигиена на медиите надали е водещ за гласоподавателите на ГЕРБ. Те по-скоро са деморализирани от обстоятелството, че не е повдигнат претендент от личните им редици, което е безмълвен израз на единодушие с рецензиите против тях. И точно това докара до подценяване на вота за Хекимян.

Червена лампичка преди втория тур

Ваня Григорова съумя да върне безгрижно анулирания у нас политически код ляво-дясно, само че в най-анахроничната му форма - бедните против богатите, разчитайки че София се е трансформирала в леговище на вътрешните стопански емигранти от цялата страна, които имат обществен статут на пролетариат. Проблемът на такава позиция, отвън партизанския ѝ популизъм, е, че като слага всички богати под общ знаменател, в действителност оневинява нелегално насъбраните капитали. И подценява градивната мощ на законните. Но така или иначе има късмет борбата на втори тур в София да е ляво против дясно, което е в интерес на политическия разсъдък при взимането на решение.

Когато се видя, че Терзиев върви добре, службите бяха употребявани за образуване (в последния момент) на спекулация, сходна на Костинбродската. Получи се обаче противоположното, защото беше подценена интелигентността на гласоподавателите, които се активизираха от съшитата с бели конци офанзива. Сега казусът е да не би на втория тур да не бъдат фалшифицирани резултатите от изборите - посредством оповестяването на доста бюлетини за недействителни - нещо, от което ни предпазва отмененият машинен избор. Червена лампичка за този риск е сериозното разминаване (над 10 процента) сред данните от екзитпола и крайните резултати за Терзиев на първия тур.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР