Възможността да се възлагат концесии за неограничен срок, която управляващите

...
Възможността да се възлагат концесии за неограничен срок, която управляващите
Коментари Харесай

Управляващите дават заден за вечните концесии

Възможността да се разпореждат концесии за безграничен период, която ръководещите заложиха в плана за нов Закон за концесиите, може да отпадне при идното му дефинитивно гласоподаване в пленарната зала.
Първоначалният вид, импортиран от държавното управление и подсилен от ГЕРБ, предвиждаше да отпадне сегашният таван - до 34 години, и да се вкара обтекаемият вид за установяване на " оптимален период ", който трябваше да се дефинира от възложителя на концесията - страната, община и други Сега обаче се появи друга редакция, направена от държавните специалисти и утвърдена от парламентарната правна комисия, която връща закрепения период от 35 години с опция за удължение с до 1/3, т.е. до 47 години.
Управляващите обаче дадоха да се разбере, че при разглеждането на плана в пленарна зала на второ четене могат да се върнат на остарялото предложение.
Новост е това, че с оповестяването на процедурата за избор на концесионер възложителят показва оптимален период на концесията, който включва прогнозния ѝ период, както и " общ период на всички удължавания, позволени с всяка допустима алтернатива или уговорка за преразглеждане. Общият период на удължаванията не може да надвишава с 1/3 прогнозния период на концесията ".
Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) изясни, че депутатите са търсили компромисен вид, защото концепцията за " безконечните " концесии срещна отпора на Обединените патриоти и Българска социалистическа партия.
По отношение на съответни инфраструктурни концесии може да има и обособена наредба. " Ако се наложи да се търси частен сътрудник за тунел или за автомагистрала, и там не стигат 47 години, би могло да се планува в специфичен закон 50-годишен период ", изясни Данаил Кирилов. Запазва се правилото на обвързване на периода с възвръщаемостта на инвестицията и на разноските, както и за приемане на приход от инвестиции капитал от концесионера.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР