Възможностите за двустранно сътрудничество в сферата на икономиката, културния обмен

...
Възможностите за двустранно сътрудничество в сферата на икономиката, културния обмен
Коментари Харесай

Делян Пеевски се срещна с пълномощния посланик на Азербайджан Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов.

Възможностите за двустранно съдействие в областта на стопанската система, културния продан и взаимоотношението в региона на образованието и младежките политики разискаха на среща ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски и пълномощният дипломат на Република Азербайджан Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов.

В диалога ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски срещна Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов с целите на евроатлантическото парламентарно болшинство за развиването на интернационалните и двустранните взаимоотношения.

 

Епицентър. бг напомня: България е измежду първите страни, които признават независимостта на Република Азербайджан през 1991 година и открива с нея дипломатически връзки. Четири години по-късно формалното посещаване на тогавашния президент Гейдар Алиев у нас става повратна точка в връзките сред двете страни. Тогава е подписан Договор за другарски връзки и съдействие и стартира дейна работа във всички сфери.
Гейдар Алиев постоянно е подчертавал, че „ голямо въздействие за укрепването на другарските връзки сред две страни имат културните и научните връзки “. И не инцидентно през 2015 година Фондацията „ Гейдар Алиев “ избира българския град Велико Търново за първата азербайджанска инвестиция в областта на културата в Източна Европа, включвайки се във възобновяване на Архитектурно-музейния резерват „ Трапезица “.

Азербайджан е наш скъп сътрудник. Сътрудничество ни е мощно освен в енергетиката, а и в сферите на стопанската система, образованието и културата
През предходната година бе открита междусистемната газова връзка Гърция - България. Интерконекторът е от първостепенно значение за диверсификацията на източниците на природен газ както за България, по този начин и за целия район на Централна и Югоизточна Европа. Чрез него страната ни получава контрактуваните количества азербайджански природен газ в цялостен размер.

България има контракт с Азербайджан от 2013 година за доставки на 1 милиарда куб. метра газ със период от 25 години, което е към 1/3 от общото ползване в България. Това се отрази добре на стопанската система на България по време на енергийната рецесия.

Азербайджан имам задоволително газ и е благонадежден снабдител за своите сътрудници. Има меморандум за съгласие с Еврокомисията за двойно увеличение на доставките на газ. Горивото се доставя през южния газов водопровод, който се състои от три елементи: през Южен Казваз, през TANAP и трансадриатическия TAP. Първоначално потенциалът на TANAP беше 16 милиарда куб. м, а на TAP - 10 милиарда куб. м. Постигната договореност е те да се усилят надлежно на 32 милиарда куб. м и 20 милиарда куб. м. "
Държавната компания " SOCAR " откри офис в София, което също способства за повишаването на размера на търговско-икономическите ни взаимоотношения.
България е заинтригувана от опциите за по-широко развиване на двустранните връзки в региона на транспортната съгласуваност, което би помогнало за улеснение на търговията сред Европа и Азия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР