Възможност за строителство на втори кабинков лифт в ски зоната

...
Възможност за строителство на втори кабинков лифт в ски зоната
Коментари Харесай

Алпинистът Боян Петров предлага проект за компромисно решение на казуса "Пирин"

Възможност за строителство на втори кабинков въжен превоз в ски зоната над Банско, само че не и за създаване на нови и разширението на съществуващи ски писти. Това е едно от главните оферти, залегнали в компромисен вид за промени в проекта за ръководство на народен парк Пирин, който известният български планинар Боян Петров ще внесе в петък за разглеждане в Министерство на околната среда и водите с копие до Министерски съвет. Проектът му е направен взаимно със експерти и адвокати и Петров споделя в детайли за него в изявление пред вестник " Капитал ".

Проектът за промени в оспорваното държавно решение от 28 декември 2017 година цели да конкретизира гласуваните ремонти, да удовлетвори формалните претенции на засегнатите страни и да стигне до решение на проблема, което от години се отсрочва. Все още няма публична позиция по плана му от страна на концесионера на ски зоната " Юлен ", както и на коалиция " За да остане природа в България ".

Петров стимулира предложенията с неналичието на уточненост в в този момент подкрепеното от кабинета решение - какъв брой, къде и какви писти и въжени линии. " Това поражда опасенията, че признатите промени са един бял лист, върху който след това може да бъде написано всичко. И това в действителност да докара до опция за застрояване на близо половината от планината, която е народен парк и международно прието естествено завещание, " декларира Боян Петров в изявление за вестник " Капитал ".

Другото значимо предложение на Петров е за редакция на текста, утвърден от кабинета, съгласно който в зоната за запазване на горските екосистеми и отдих, " се не разрешава всякаква човешка активност с изключение на " Водохващане ". Във разновидността на Боян Петров той се трансформира на " Водовземане за обезпечаване водоснабдяването на обитаеми места и селищни формирания за питейно-битови потребности ". Това взема решение казуса с съмненията, че разрешеното " водохващане " е за създаване на водоеми, от които да се прави неестествен сняг за бъдещи нови писти.

Редакцията в предлагането на Петров, по думите му, удовлетворява 100 % настояването за втори кабинков въжен превоз, което изричат локалните хора и общината. Заедно с това хората, които стачкуват в отбрана на Пирин, получават гаранция, че около втория въжен превоз няма да се промъкнат благоприятни условия за застрояване и заличаване на националния парк.

Ако виновните институции, концесионерът " Юлен " или общината отхвърлят предлагането му с аргумента, че връщането на възбраната за строителство на нови писти, стопира развиването на туризма, това съгласно Петров ще покаже, че вторият кабинков въжен превоз е единствено заслон за други планове. " При настоящето презастрояване след новите писти ще дойдат претенции за нови лифтове, влекове, въжени линии, заведения и така нататък Монополното асимилиране на планината от концесионера на сегашната ски зона мощно лимитира виталната конкуренция и изобщо не е в интерес на развиването на туризма, " изяснява още той.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Банско и градежите (58)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР