Възможно ли е турският президент Реджеп Тайип Ердоган да получи

...
Възможно ли е турският президент Реджеп Тайип Ердоган да получи
Коментари Харесай

Ердоган може да получи Нобелова награда, ако успее да осигури мир в Украйна

Възможно ли е турският президент Реджеп Тайип Ердоган да получи Нобелова премия, в случай че успее да обезпечи мир в Украйна? А белким има по-силен претендент от този, който може би би предотвратил Трета международна война, споделят проправителствени анализатори в Турция, предава Българска телеграфна агенция.

" Ердоган поставя откровени старания за прекъсване на войната, попречване на повече човешки жертви и преустановяване на преживяваната покруса ", написа известният турски анализатор Абдулкадир Селви в публикация за " Хюриет " под заглавие " Ако обезпечи мир, Нобелът би трябвало да бъде даден на Ердоган ".

Мнението му споделят и някои негови сътрудници оттатък рамките на Турция. Сред тях наподобява е и нидерландската журналистка Саския ван Вестринен от в. " Алгемен дагблад ".

" Заради напъните за преустановяване на войната сред Украйна и Русия и за обезпечаване на мира Нобеловата премия за мир може да се даде на президента Ердоган. Кой би помислил? ", написа журналистката в публикация, оповестена след срещата в Истанбул във вторник на делегации на двете воюващи страни. Според нея в никакъв случай преди през последните седмици изгледите за бързо преустановяване на тази война не са били по този начин позитивни.

" Ако всичко върви добре, Ердоган може съвсем да завоюва Нобелова премия за мир със настоящето си държание. Един Марк Рюте или Джо Байдън са надалеч от това. А почтено казано, това е нещо, върху което да се замислим ", показва още Саския ван Вестринен в обявата, представена от турския в. " Йени шафак ".

Турция получи интернационално самопризнание за напъните си за обезпечаване на преустановяване на огъня в Украйна. Тя съумя да събере в Анталия на 10 март първо външните министри на Украйна и Русия Дмитро Кулеба и Сергей Лавров - първата среща на такова равнище от началото на военните дейности. А този вторник в Истанбул се състояха договаряния на делегации на двете страни, на които съгласно оценката на турския външен министър Мевлют Чавушоглу е бил маркиран най-значимият прогрес от началото на договарянията. 

Нещо повече, Анкара даде да се разбере, че не възнамерява да спре с дипломатическите начинания и чака да събере на преговорната маса договарящи на даже по-високо ниво.

В изявление за телевизия А Хабер турският министър на външните работи съобщи през вчерашния ден, че сходна среща, " на равнище най-малкото външни министри ", може да има още в идващите една-две седмици. " Ние желаеме да бъдем хазаин на среща на равнище водачи ", сподели още Чавушоглу, като уточни, че Турция чака да получи дата за посещаване на съветския водач Владимир Путин в страната. 

Турция е подготвена да провежда среща сред президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски, бе представен малко по-късно от медиите да споделя и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Решен съм да провеждам среща и с Путин, и със Зеленски, акцентира той и посочи, че желае да беседва с всеки от двамата, с цел да може да се разиска вероятната организация на среща посред им колкото е допустимо по-скоро. 

Ролята на Турция се употребява с утвърждението и на двете страни - Москва счита за уравновесена позицията на Анкара, а Украйна я желае за предстоящ поръчител за своята сигурност.

" Анкара не се причисли към русофобската акция на Запада и като цяло заема премерена позиция в сегашната обстановка ", оцени неотдавна говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.

В. " Гардиън " открои особената позиция на Турция в разбор с създател Патрик Уинтур.

" Турция е член на НАТО и като подобен продължава да обезпечава оръжие на Украйна, в това време обаче тя не се причислява към глобите, прилагани по отношение на Русия, и както се видя на срещата във вторник се употребява с огромен почит и от двете страни ", написа той.

Дипломатическите старания на Турция за разрешаване на спора в Украйна безспорно заслужават почитание. Дори и да пожънат триумф обаче, нещо, на което се надяваме всички, връчването на Нобеловата премия на спорен водач като турския президент е напълно друго нещо. Самият Ердоган преди време съобщи, че не би приел премията, в случай че му бъде присъдена някой ден.

" Нобелът се е трансформирал в институция, която има политическо, идеологическо държание. За мен Нобеловата премия няма никаква стойност ", съобщи Ердоган, критикувайки Нобеловия комитет за решението му да връчи премията за литература за 2019 година на австрийския публицист Петер Хандке, който пази Слободан Милошевич и отхвърля геноцида над босненските мюсюлмани в Сребреница. 

Без значение какви са възможностите на Ердоган за Нобелова премия тази година и до каква степен заслужена би била тя, турският анализатор Абдулкадир Селви е прав най-малко в едно: в този момент " целият свят - и тези, които го харесват, и тези, които не го харесват - следи напъните на Ердоган ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР