Възможно е спестената от „Стомана сума за вода да е

...
Възможно е спестената от „Стомана сума за вода да е
Коментари Харесай

Завод `Стомана` - Перник е ползвал 5 пъти повече вода, отколкото е плащал

Възможно е спестената от „ Стомана " сума за вода да е над 100 милиона лв.?

Завод " Стомана " е употребил 5 пъти повече вода, в сравнение с е заявявал и плащал, счита в свое следствие уеб страницата Offnews.bg. 290 литра вода в секунда са отивали към индустриалната зона на Перник, стана ясно от отчет на Софийска вода.

Докладът е изработен от чиновници на " Софийска вода " за интервала 25-28 ноември 2019 година и е изтънчен от ръководителя на Общински съвет-Перник Димитър Колев. Вчера той беше оповестен в уеб страницата Za Pernik.

Обяснението е, че кранът към индустриалната зона на Перник е развален. Така макар заповедта на министъра на екологията Нено Димов от 11 ноември 2019 година водата за промишлени потребности на цех " Стомана " да бъде спряна, за завода са отивали по 290 лиртра в секунда вода.

Ако приемем, че месецът е 30 дни, 290 литра в секунда значи, че " Стомана " употребява 751 680 куб. метра вода. Ако месецът е 31 дни, излиза, че количеството е 776 736 куб. метра

От януари тази година цех " Стомана " декларира в министерството на екологията, че употребява 150 000 куб. метра вода.

Значи всеки месец " Стомана " е употребил 600-626 хиляди кубика вода повече, в сравнение с е заявявал.

Цената на водата в Перник за битови клиенти е 1,369 лв. за кубически метър. В уеб страницата на ВиК-Перник няма ясна цена какъв брой коства водата за промишлени потребности, само че от другите такси би трябвало да се оскъпи с към 50%. Но даже да вземем най-ниската допустима цена, излиза, че всеки месец цех " Стомана " е плащал сред 821 000 лв. и 857 000 лв. по-малко за водата, която е разходвал.

Ако към това прибавим и таксите, които би трябвало ВиК да начислява за използването на вода за промишлени потребности, сумата набъбва до 1,2-1,3 милиона лв. месечно.

Тази сума изяснява рекордните загуби, които се пишат на битовите клиенти в Перник. Според поръчките към Министерство на околната среда и водите за питейни потребности на Перник месечно отиват 1 550 000 куб. метра, а по водопреносната мрежа се губят рекордните 75%. Това значи, че жителите на Перник и селата в близост използват по-малко от 400 000 куб. метра на месец, а 1 150 000 куб. метра се осчетоводяват като загуби по трасето.

Ако извадим 600 000 литра месечно, които са записани като загуба, с цел да не ги заплати " Стомана ", излиза, че загубите са 550 000 куб. метра, което е под 60% и е сравнимо със загубите в други градове със остаряла водопреносна мрежа.

Освен това излиза наяве, че при цялата рецесия в Перник за промишлени потребности цех " Стомана " е употребил 40% от цялата вода за Перник, дружно със загубите и съвсем два пъти повече вода, в сравнение с действително употребяват перничани за пиянство.

Тези сметки изясняват за какво години наред " Стомана " отхвърля да черпи вода от особено пострения за нея язовир " Пчелина ", макар многократните настоявания на " Напоителни системи ". Дори водата от там да е двойно по-евтина, в сравнение с от " Студена ", количеството е 6 пъти по-голямо. А защото " Стомана " би бил единсвения ползвател на вода от бент. " Пчелина ", количеството не може да се скрие като загуби по трасето и да се надпише в сметките на битовите клиенти.

Сметките демонстрират и цялостната безхаберност на министерството на екологията и персонално на министър Нено Димов, който всеки месец подписва проект какъв брой вода да се черпи от язовор " Студена ". През предходната година той е разрешавал по 280 000 кубика на метър на " Стомана ". От януари тази година ги е понижил на 150 000 кубика. Заводът не е възроптал, не е понижил производството си. Просто е траял да употребява 750 000 кубика месечно, само че към този момент е плащал не 280 000, а единствено 150 000 кубика.

Не се знае от кой момент разваленият кран пропуща по 290 литра в секунда. Възможно е това да е от десетилетия и спестената от " Стомана " сума да е над 100 милиона лв..

За толкоз пари си заслужава да оставиш един град без вода, нали?

Източник offnews.bg

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР