Възможно е Полша да произведе референдум за европейската сделка за

...
Възможно е Полша да произведе референдум за европейската сделка за
Коментари Харесай

Полша може да комбинира референдум за миграцията в ЕС с изборите

Възможно е Полша да създаде референдум за европейската договорка за миграцията дружно с изборите, планувани за тази есен, съобщи в понеделник полски заместник-министър. С това той акцентира опозицията от страна на ръководещата националистическа партия против, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Сделката, която цели да уреди различия, зародили се през мигрантската рецесия от 2015 година, планува всяка от 27-те страни членки на Европейски Съюз да одобри избран брой мигранти, само че и да има опцията да избере да заплаща по към 20 хиляди евро за човек на други страни, в случай че не желае да приема мигрантите.

Лидерът на ръководещата полска партия " Право и правдивост " (ПиС) Ярослав, че Полша ще създаде референдум за договорката, защото към този момент е приела от 1.5 до 2 милиона украински бежанци и би било непочтено да се чака Варшава да заплаща при отвод да одобри други мигранти.

Страни от източната част на Европейски Съюз като Полша и Унгария и преди са отказвали да одобряват мигранти от Близкия изток и Северна Африка, където има мюсюлмански болшинства. Правозащитни групи упрекват ПиС, че разпалва ксенофобия, макар че партията отхвърля тези обвинявания.

В отговор на питане дали референдумът би могъл да бъде създаден в същия ден като парламентарните избори, планувани за октомври или ноември, заместник-външният министър Павел Яблонски сподели, че това е допустимо. " Този вид комбинирани гласувания към този момент са се случвали преди и аз считам, че това би било естествено, също по този начин и поради разноските ", добави той.
Резултатите от изследване на " Юнайтед сървейс ", оповестено през днешния ден от в. " Дженик газета правна " и радио РМФ, демонстрират, че половината от поляците поддържат произвеждането на референдум, само че половината също по този начин са срещу концепцията за комбинирането му с избори.
Лидерът на главната демократична опозиционна партия " Гражданска платформа " Доналд Туск съобщи на протест в град Познан в петък, че предлагането за референдум е симптом, че ПиС изпитва боязън на фона на публичното неодобрение по тематики като инфлацията или в страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР