Възможно е да се постигне дефицит от 3%, но това

...
Възможно е да се постигне дефицит от 3%, но това
Коментари Харесай

Виктор Йоцов: Възможно е да се постигне дефицит от 3%, но вероятно ще стане с допълнително намаляване на капиталовите разходи

Възможно е да се реализира недостиг от 3%, само че това евентуално ще стане с в допълнение понижаване на финансовите разноски - т.е. те ще са по-малко от заложените сега 8.8 милиарда. Това изясни пред БНР доцент Виктор Йоцов, Институт за стопански проучвания при Българска академия на науките.

Предстои бюджета за 2023 година да бъде импортиран при започване на юли и да стартира да работи от началото на август.

" Общо взето няма изненади. Когато служебното държавно управление показа плана за бюджет, господин Василев направи сериозни бележки. Това, което беше изнесено през вчерашния ден, подхожда на тези бележки - т.е. ще се стреми дефицитът да е в границите на 3% и няма да се подвигат налози. Това значи, че малко би трябвало да се вдигнат приходите и съществено да се усилят разноските. Успокоението е, че няма да се протяга ръка на някои от обществените придобивки и обещанията за пенсии и заплати. Под въпрос остава какъв брой реалистично е това ".

Капиталовите разноски, които бяха много високи - над 10 милиарда, са понижени с повече от милиард, означи той.

" Това обаче не е добра вест, тъй като подкопава растежа. През тази година изтича и последния двугодишен интервал, откакто мина програмния, в който могат някакви разноски да се осчетоводят, с цел да се получат пари по оперативните стратегии на Европейски Съюз. Съвпада и с някои от финансовите разноски, които би трябвало да се извършат по ПВУ ".

Като вест, която не е доста приятна, икономистът дефинира изземването на 100% от дивидентите на държавни компании. Той означи, че тази година не върви доста добре със събирането на Данък добавена стойност и акцизи.

Йоцов уточни, че растежът за тази година е под 2%.

" МФ не е трансформирало макрорамката ".

Той изрази вяра, че през 2024 година ще се приказва за по-различна финансова рамка.

" Бюджетът, който се приема единствено за пет месеца на 2023 година, е сакат. В него нито са залагани политики, нито действително могат да се създадат.

Очаквам скоро да стартират да се залагат политики за 2024 и 2025 година. Те би трябвало да бъдат ориентирани към целите за България - влизането в еврозоната и обезпечаване на резистентен и догонващ напредък ".

Икономистът акцентира и изоставането в процеса на децентрализация при финансирането на общините.

" Трябва да се създадат промени в данъчната система и да се дават права на общините да образуват повече лични доходи. "

Всички помощи и дотации, отпускани по отношение на коронавирус рецесията, би трябвало да бъдат прекъснати, счита той.

" Очаквах да бъде направено още в този момент, само че явно не е имало опция ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР