Възможно е да има финансов шок, ако сте стигне до

...
Възможно е да има финансов шок, ако сте стигне до
Коментари Харесай

Търговски разрив между Германия и Русия може да предизвика финансов шок

Възможно е да има финансов потрес, в случай че сте стигне до „ раздор в търговията “ сред Русия и Германия. Това съобщи пред Си Ен Би Си  основният икономист на S&P Global Пол Грюнвалд.

„ Гледайки към най-лошия вероятен сценарии… има няколко разнообразни разновидността по какъв начин ще се разиграе това, само че ние считаме, че този, които в действителност би раздвижил макроикономиката, е някакъв търговски раздор сред Русия и Европа “, разяснява Грюнвалд.

„ Това не опира единствено да прекъсването на природния газ, без значение дали Германия ще спре да купува или Русия ще спре кранчето “, добави той.

След нашествието на Русия в Украйна няколко международни сили, в това число, в това число Съединени американски щати, Япония и Канада, постановиха съществени наказания на Москва. Европейският съюз обмисля дали да забрани вноса на нефт от Русия и даде обещание в да понижи зависимостта си от съветски газ с две трети до края на годината.

Русия от своя страна изиска от така наречен „ вражески “ страни (тези, които глобиха Москва) да заплащат в рубли за газ.

Европейският съюз получава към 40% от своя природен газ от съветски тръбопроводи, като към една четвърт от този поток минава през Украйна. Вносът на газ от Русия дава отговор за близо половината от потребностите на Германия.

 „ Не е единствено газ. Имаме енергийния комплекс, имаме цените на суровините, имаме промишлени първични материали, които Европа внася, като никел и исполин и други сходни “, сподели Грюнвал

Изследователската и консултантска компания Wood Mackenzie също предизвести, че световната стопанска система може да претърпи „ по-трайни промени “ в световната търговия поради рецесията в Украйна.

„ Ако пандемията COVID-19 акцентира нуждата от редуциране на веригите за доставки, войната в Украйна акцентира какъв брой е значимо да имаме надеждни търговски сътрудници “, написа шефът на проучванията в Питър Мартин Wood Mackenzie в записка във вторник.

„ Тези сили биха могли да доведат до трайно преструктуриране на международната търговия. Глобалната стопанска система става по-регионална – по-къси вериги за доставки с „ надеждни “ сътрудници “.

Търговия сред Германия и Русия

Търговския раздор сред Германия и Русия може да нанесе съществени вреди върху немското произвеждане, споделя Грюнвалд

„ Това ще докара до... по-нисък Брутният вътрешен продукт, по-ниска претовареност, по-ниско доверие. Тогава ще получим един тип макрофинансов потрес. Това е сюжетът, който се притесняваме, че може да докара до промени “, предизвести той.

Търговията сред Германия и Русия скочи доста през 2021 година спрямо миналата година, като цената на стокообмена се усили с 34,1% до 59,8 милиарда евро, демонстрират данни на Федералната статистическа работа на Германия.

През предходната година вносът на Германия от Русия се е нараснал с 54,2% спрямо миналата, а износът е повишен с 15,4%.

Основните артикули, които Германия изнася за Русия, включват транспортни средства, машини, ремаркета и химически артикули, показват от статистическата работа. Основният експорт на Русия за Германия включва недопечен нефт, природен газ, метали и въглища.

Русия съставлява 2,3% от общата немска външна търговия и беше четвъртата най-важна страна за немски експорт отвън Европейския съюз през 2021 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР