Възможната допълнителна финансова подкрепа на Турция от ЕС за подпомагане

...
Възможната допълнителна финансова подкрепа на Турция от ЕС за подпомагане
Коментари Харесай

Йоханес Хан: Помощта от ЕС за Турция ще бъде много по-малка от преди

Възможната спомагателна финансова поддръжка на Турция от Европейски Съюз за подкрепяне на бежанци на турска територия ще бъде доста по-малко огромна от преди. Това съобщи еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан в изявление за вестник „ Ди Велт “.

“Много учебни заведения, детски градини и лечебни заведения за бежанци към този момент са построени и не се нуждаят от ново финансиране. Следователно потребността на Турция от финансова помощ към този момент е по-малка ”, изясни той. В същото време Хан предизвести, че по-нататъшната финансова поддръжка от Европейски Съюз е допустима единствено в случай че е изпълнено значимо изискване.

“Очакваме, че политиката на изнудване на Анкара, изразена в изпращане на бежанци в посока към Европейски Съюз, да бъде спряна. Тогава Европейски Съюз ще бъде фундаментално подготвен да продължи да отпуска финансова помощ за поддръжка на бежанците в Турция ”, сподели той. Все още не е взето решение за обновяване на финансовата помощ за Анкара. В същото време редица страни от Европейски Съюз показаха готовността си да продължат заплащанията, ако Турция още веднъж стартира да съблюдава съглашението с Европейския съюз за въздържане на противозаконните мигранти.

Като част от това съглашение, подписано през 2016 година, Европейският съюз даде обещание да отдели 6 милиарда евро за Анкара. Тези пари се превеждат непосредствено в филантропични организации, а не в турския бюджет. Турският президент Реджеп Ердоган упорства за даване на спомагателна помощ.

В тази връзка Йоханес Хан акцентира, че Европейски Съюз се ангажира с правилото на “балансирано финансиране ” и би трябвало да регистрира ползите на страни като Ливан и Йордания, които, като се вземе поради числеността на тяхното население, одобряват доста повече мигранти, в сравнение с Турция.

От началото на гражданската война в Сирия през 2011 година Турция одобри към 3,6 милиона бежанци. Освен това Турция е приела огромен брой мигранти от Афганистан и други страни. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР