Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,В нощта на

...
Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,В нощта на
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Мирът и благодатта на раждащия се Богомладенец да бъдат с вас

Възлюбени в Господа рожби на светата ни Църква,
В нощта на упованието още веднъж сме дружно, с цел да посрещнем в сърцата си раждащия се съгласно Божието заричане Богомладенец и да възпеем величието на Божията обич. В тази свята и избавителна нощ още веднъж устремяваме мислите си към смирения Витлеем, където крайградската пещера стана първи земен дом, а пастирите и техните безсловесни – първото обграждане на идващия в света Богочовек. Запътваме се и ние към мястото, където звездата бе упътила и мъдреците, а ангелското войнство възгласяше от небесата:

„ Слава във висините Богу, и на земята мир, сред индивидите снизхождение! “ Това сподели патриарх Неофит във връзка Рождество Христово.

А всичко това стана по този начин, тъй като такава бе Божията свята воля и тъй като трябваше да се извърши всяка дума на Божественото Писание, в което Христовото раждане е било разказано до най-малката детайлност от боговдъхновените пророци на Ветхия Завет.

С идването на Христа Спасителя обаче античното отмина и човечеството влезе в нова ера и в Нов Завет със Своя Творец. Изпълни се обещанието, обещано на праотците, и се откри великата загадка на благочестието – „ Бог се яви в плът “. Прие човешката природа, с цел да я излекува от тлението и гибелта, и живя измежду нас, с цел да ни даде живот – живот „ в обилие “. За да ни освободи от властта на прегрешението и да възвърне нашето богосинóвство, като отвори още веднъж за всеки от нас дверите на Божието Царство.

За всичко това си спомняме всяка година в нощта на Рождеството и като се прекланяме пред дивното божествено примирение, разтваряме сърцата си, с цел да посрещнем в тях божествения Младенец. Да сторим място за Този, Който идва измежду нас, с цел да ни обнови посредством Завета на любовта и да ни покаже пътя към истината и живота, тъй като по този начин свидетелства и Сам Той за Себе Си: „ Аз съм пътят и истината и животът “, и ни приканва да забележим Него в облика на всеки наш близък, и изключително на тези измежду нас, които са страдащи и угнетени, лишени от дом и прехранване, от нежна грижа и човешко внимание. За тях Той ни приканва да отворим сърцата си в тази нощ и в дейна изява на нашето християнско звание да покажем, че сме същински Господни възпитаници като сторим всичко, което е по силите ни, тъй че в дните на Рождеството и във всички наши дни да не остане нито един, който да е в лишаване и самотност, отчаян и обезнадежден.

Днес, когато светът продължава да живее в невиждана рецесия на духовността и човечността, а фамилията е подложено на тежки тествания, ние повече от всеки път имаме потребност да се обърнем с цялото си сърце и целия си разсъдък към идващия при нас Спасител, с цел да намерим при Него разтуха в безнадеждността, лек за обезверяването си и спокоен кей измежду бурите на житейското море. „ Дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя “, споделяше Той на учениците Си. Същото Той приказва и през днешния ден в сърцето на всеки от нас и ни приканва към даруваното от Него избавление.

Мирът и благодатта на раждащия се Богомладенец, да бъдат с всички вас!

Честит празник!
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР