Възлагането на дейности по унищожаване на опасни и болнични отпадъци

...
Възлагането на дейности по унищожаване на опасни и болнични отпадъци
Коментари Харесай

МОСВ предлага без търгове при изгаряне на отпадъци

Възлагането на действия по заличаване на рискови и болнични боклуци да става без социална поръчка – за това настоя министърът на околната среда Емил Димитров пред депутати във вторник.

Искането си той обоснова с това, че от декември 2019 година у нас са се натрупали пестициди, които били събрани от обитаемоте места, опаковани и готови за изнасяне и изгаряне в чужбина. Затварянето на границите поради пандемията обаче правело това невероятно. Отпадъците нямало по какъв начин да бъдат върнати по местата, откъдето са били събрани, нито да бъдат оставени тук. Изходът бил да бъдат изгорени в България. Същото решение Димитров планува и за трупащите се медицински и биологични боклуци в лечебните заведения поради пандемията.

За задачата екоминистърът упорства, че трябвало да се направи смяна в Закона за публичните поръчки, така че страната да употребява експедитивно услугите на съществуващите инсинератори. „ Това е само обвързвано с тези боклуци, които към този момент са по границата и не можем да ги изнесем от България, и отпадъците, които са свързани с ковид ”, увери Димитров.

Засега не е ясно дали депутатите ще откликнат на самодейността му. От парламентарната здравна комисия желаеха правната комисия да се произнесе дали мярката да не се включи по-скоро в закона за изключителното състояние. Колегите им обаче замълчаха.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР