Възкресение Христово е вторият най-светъл християнски празник. Този празник е

...
Възкресение Христово е вторият най-светъл християнски празник. Този празник е
Коментари Харесай

Кулинарни традиции за Великден по света

Възкресение Христово е вторият най-светъл християнски празник. Този празник е мотив за събирането на родственици, близки и другари към великденската софра освен у нас, само че и за всички християни. В другите страни празничната софра е наслада и съобразена с локалните традиции. Единствено сплотяващото са яйцата.

Традиционната българска софра се състои от агнешкото месо, боядисаните яйца и козунаци. Приготвя се пролетната зелена салата от маруля, репички, свеж лук и чесън, магданоз. Като спомагателна съставна част за салатата са обелените боядисани яйца, които обогатяват усета ѝ. На Великден всички се поздравяват с Христос Воскресе! и се борят с великденски шарени яйца.

За Великден в Италия се подготвя по този начин нареченият обичаен сладкиш – Коломба Паскуале. Това е тестено произведение и съставлява козунак с формата на гълъб. Коломба се прави обичайно със захаросани късчета цитрусови плодове, а от горната страна може да бъде полят с глазура или посипан с бадеми. На масата участват още агнешко месо с печен артишок.

 Италиански великденски самун коломба

Във Франция по традиция се хапва агнешка главичка с пълнежът е от билки, черен дроб и бекон. Но в другите райони се предлага да вземем за пример свинско със сос от трюфели, палачинки, бадемова торта със захаросан портокал или сладка корона от тесто.

В Австрия празниците стартират с кифлички с кръст върху тях. Домакините подготвят кекс, наименуван вейкухен, който е осветлен в черква. Приготвят се още овнешко, говеждо или пилешко с гарнитура от зеленчуци.

 Австралисйки великденски кифлички с кръст

Унгарците обръщат особено внимание на великденското агне. То би трябвало да бъде измито с вино преди изпичане и сервирано с пролетни зеленчуци. Като допълнение и за лукс се сервират варена или пушена шунка, сплетена баница и наложително яйца с наситени цветове и рисунки.

Във Финландия ядат по този начин нареченото Мямми, което се подготвя от изгорял кафяв малц и ръжено брашно. Пече се в дребни картонени кутийки, които наподобяват структурата на кора от дърво.

 Руска Великденска Пасха

В Русия хапват по този начин наречената Пасха, което е и името на Великден, само че на съветски. Сладкишът със същото име е емблематичен за празника там. Формата му прилича пирамида, а на усет наподобява на чийзкейк. Великденската Пасха е украсена с кръстове и се подготвя от извара, яйца, захар, сметана и стафиди.

B Гърция за Великден подготвят Цуреки - козунак с формата на венец, декориран със захар и сусам. В средата му се слага алено великденско яйце.

 Гръцки великденски самун Цуреки

В Парагвай Великден стартира с дребните кръгли хлебчета, наричани чипас, които се подготвят от топено сирене, мляко, яйца, масло и брашно от маниока.

В Канада великденският обяд се състои от ястия с картофи, печен фасул и ябълков сладкиш. Освен великденският заек, знак са и великденските лилии.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР