Възходът на изкуствения интелект ще унищожи работни места - но

...
Възходът на изкуствения интелект ще унищожи работни места - но
Коментари Харесай

Възходът на ИИ: от унищожаването на работни места до създаването на нови

Възходът на изкуствения разсъдък ще унищожи работни места - само че и ще ги сътвори. И в случай че не сте съумели да заемете позиция за стотици хиляди долари в Netflix, има доста нови позиции, някои от които в изненадващи области.


Разговорът за изкуствения разсъдък и работното място разбираемо е доминиран от отрицателните страни - откакто десетилетия наред автоматизацията елиминираше работните места в производството, хората в бранша на услугите се тормозят, че ще бъдат сменени от " роботи ".

Но всяка софтуерна смяна основава, освен унищожава работни места. Изкуственият разсъдък - най-малко в сегашната си итерация, която употребява огромни набори от езикови данни за основаване на текст, аудио и видео - не е по-различен. Това, което може би е изненадващо, е типът на работните места, които той ще сътвори.

Какви работни места се основават сега?

Най-видимите и явни нови функции са за тези, които имат умения за шифроване и създаване, с цел да оказват помощ за построяването на модели на ИИ или за адаптирането им за съответни цели.

Не всички тези длъжности са за експерти по ИИ - има стартъпи, които се занимават с адаптиране на ИИ, като ChatGPT, с цел да бъдат подобаващи за съответни функции в профилирани предприятия, като да вземем за пример да извършват ролята на сътрудници за обслужване на клиенти за избрани промишлености или даже на асистенти за онлайн продажби.

Създават ли се към този момент нови типове работни места?

Съществуват фрапантно разнообразни компании, които навлизат в революцията на изкуствения разсъдък, въпреки и на този стадий в по-малък мащаб от новите функции в региона на развойната активност. Една от тях, която притегли изключително внимание, е обявата на Netflix за продуктов управител за нейната " платформа за машинно образование ", не на последно място тъй като посоченото " заплащане " е от 300 000 до 900 000 $.

На фона на това, че сценаристите и актьорите стачкуват отчасти поради въздействието на изкуствения разсъдък върху личните им функции, обявата за работа провокира забележителен отпор. В нея не се загатва категорично автоматизацията на писателските или актьорските функции, само че се съдържат формулировки като " стимулиране на нововъведенията " и предложение на " персонализация на членовете " с " допустимо най-голямо влияние ".

Не всички нови длъжности, създавани от ИИ, обаче оферират най-високо равнище на възнаграждение - през април английската група NewsQuest разгласи служба " кореспондент, задвижван от ИИ ". Новият чиновник ще " работи със система с изкуствен интелект, с цел да ви оказва помощ да пишете новинарските си публикации ", като подсигурява, че " цялото основано наличие дава отговор на правните и етичните стандарти ", като в същото време ще би трябвало да " реализира и надвишава задачите за гледане на страници ". Възнаграждението за всичко това е заплата от 22 000 паунда.

Този вид роля се основава на концепцията, че сега потреблението на модели с изкуствен интелект и постигането на положителни резултати е квалифицирана задача. Използването на доста съответни подсказки дава по-добри резултати от неразбираемите запитвания, а потребителите би трябвало да имат взор за това по кое време моделът на ИИ наподобява, че дава фактическа информация, само че в действителност " халюцинира " - съчинява погрешни " псевдофакти ".

Дали някои функции, основани от ИИ, са краткотрайни?

Това несъмнено е правилно - моделите на ИИ разчитат да бъдат " подготвени " върху данни от действителния свят. За езика тези данни съществуват естествено, само че за други използва (като да вземем за пример различаване на светофари) ИИ се нуждае от специфични указания.

Тези функции явно няма да останат вечно. Например всички компании, които се занимават автонoмно ръководство на коли, наемат " тестови водачи " за своите коли без водачи. Но доста функции извършват сходна цел, въпреки и надалеч по-малко забележима. Ярък образец за това е репортажът на Бюрото за проверяваща публицистика от предходната година, който демонстрира, че служащите на Amazon в складовете в Обединеното кралство би трябвало да сортират стоките по избран метод, с цел да може изкуственият разсъдък да ги открие.

На служащите в Индия и Коста Рика се заплаща да прекарват по през целия ден, с цел да оказват помощ за образованието на изкуствения разсъдък - всичко това с крайната цел изкуственият разсъдък да ги размени.

Кои функции ще се запазят?

Алисън Гоу, някогашен върховен управител в Reach (издател на Mirror, Express и доста локални издания), която е проучвала ИИ в медийните компании, счита, че най-хубавите вероятности за дълготрайното му потребление са там, където технологията се употребява за възстановяване или трансформиране на съществуващи функции, поемащи монотонни задания.

" Очаквам да се вкарат длъжности на редактори с изкуствен интелект, тъй като в последна сметка някой ще би трябвало да носи отговорност и да прибавя журналистически надзор към генерираното наличие ", споделя тя.

Гоу излага оптимистичната версия на събитията за новинарската промишленост: " Очаквам да забележим повече автоматизация на потребното наличие, като да вземем за пример прогнозите за времето и репортажите от мачове в спорта, и се надявам, че ще забележим ИИ да се употребява и за по-голяма досегаемост - да вземем за пример услуги за транскрипция или превод, или текст в аудио. "

Не съм с механически умения - има ли някакви преимущества за мен?

Предполага се, че правните и човешките запаси в фирмите могат да бъдат потребни за ИИ. Гоу е измежду тези, които са на друго мнение, като счита, че ИИ може да изисква тъкмо противоположното.

Ще има доста сложни въпроси, които ще би трябвало да се вземат решение в съдилищата, в Народното събрание, с профсъюзите и други - по въпроси от авторското право до трудовото право и други - и предприятията ще се нуждаят от по-големи екипи, с цел да се оправят с тях, споделя тя.

" Отделите за човешки запаси и правните отдели ще се уголемяват, с цел да включат повече специалисти или да сключат контракти с самостоятелни специалисти ", заключава Гоу. " Това ще отвори напълно ново поле за недоволства. "

Може би има вяра и за работните места, изискващи човешко отношение. По същия метод, по който някои компании върнаха прът центровете си в Обединеното кралство като знак за първокласно качество, съществуването на същински човешки сътрудници за обслужване на клиенти може да се трансформира в символ за качество. Това би могло да докара до повишение на смисъла на по този начин наречените " меки умения " и умения за обслужване.

Каквото и да направи изкуственият разсъдък на работното място, не е наложително хората, които употребяват технологията, да бъдат спечелили. /БГНЕС

----------------------------------

Джеймс Бол за „ Гардиън “

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР