Възхитителна жена, красива, добра и строга майка, дългогодишната учителка по

...
Възхитителна жена, красива, добра и строга майка, дългогодишната учителка по
Коментари Харесай

Страшна Вест Почерни България, Всички Я Обичаха. Живя Живота Си С Гордост И Достойнство. Почина Самата

Възхитителна жена, красива, добра и строга майка, дългогодишната учителка по български език бе измежду ярките представители на турската аристокрация в Пловдив. Родена в Хисар през 1930 година, само че израснала в едно от 10-те пловдивски турски фамилии, живеещи на Главната улица в града под тепетата. Преподавател по български език с над 40 -годишен стаж в доста пловдивски учебни заведения, измежду които „ Найден Геров “, „ Гео Милев “, „ Кирил и Методий “ и други.

Директор на турското учебно заведение в с.Устина. Бедрие Ходжева беше извънредно обичана от учениците си, които я търсеха до последно, канеха я на свои празници и значими житейски събития, гостуваха и, споделяха и. Тя знаеше и помнеше детайлности за живота и триумфите на всеки един от тях, оповестява " Марица ".

Без да е взела участие в никакъв случай в политически партии и организации, още в края на 40-те и началото на 50-те години, като млада учителка е изиграла дейна роля в културното и просветителното развиване на турското население.

Една от идеите, на която Бедрие Ходжева е посветила сили и сила през годините е премахването на забрадките и мотивирането на децата да посещават учебно заведение. В тези сложни и смутни времена, смелата млада жена е умеела е да поддържа връзка с родителите, да ги убеждава в смисъла и полезността на образованието, да въодушевява децата да живеят пълноценно, да се образоват и да следват фантазиите си. За тази идея е работил интензивно и нейният брачен партньор – също преподавател. Сестрата на Бедрие, известна за времето си оперна певица, също е била измежду уважавания културен хайлайф на града.

Учителката Бедрие Ходжева остави след себе си доста мемоари, двама синове - уважавани пловдивски лекари и положителни внуци. Активна, будна и необятно отворена към света и младежите, тя беше измежду най-важните посетители на поетичните вечери, проведени от студенти в компетентност „ Български и турски език “ на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “.

Посещаваше постоянно еврейските празници, дружно със снаха си доц.д-р Нарцис Калева – Ходжева. Проповядваше любов, съгласие, приемливост, само че и борбеност, които съобщи на многочислените си възпитаници, на околните си, на синовете си. Със сигурност, всички те ще я пазят вечно в паметта си.

Погребението на Бедрие Шерифова Ходжева е на 28.09.2017 година в траурния парк на село Устина.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР