Въз основа на близо 42% от преброените гласове Ердоган води

...
Въз основа на близо 42% от преброените гласове Ердоган води
Коментари Харесай

Вотът в Турция: Разликата между Ердоган и Кълъчдароглу намалява

Въз основа на близо 42% от преброените гласове Ердоган води с 51.79%, от гласовете против противника си от опозицията Кемал Кълъчдароглу с 42.36%. Това сочат данните публикувани от " Дейли сабах ". Третият претендент Синан Оган получава 5.32 % или 1 151 0844.

Под 1% от гласоподавателите са дали гласа си за Мухарем Индже, ръководител на Партията на родината, който тази седмица разгласи, че се отхвърля от кандидатурата си, само че все пак гласовете, подадени за него, се считат за годни.

Първи планирани резултати посочваха разлика сред Ердоган и Кълъчдароглу от близо 20 процентни пункта, само че с придвижване на броенето тя понижава. Резултатите непрестанно се трансформират.

Твърде друга обаче е картината при прогнозните резултати на опозиционните медии, добавя Българска национална телевизия. Според Халк ТВ - разликата сред двамата кандидат-президенти е по-малко от половин %, като Кълъчдароглу печели над 47%, а Ердоган - над 46%

Макар броенето на бюлетини да продължава, Кемал Кълъчдароглу към този момент разгласи, че е спечелил президентския избор още на първи тур. Двама от известните негови поддръжници - кметовете на Истанбул и Анкара предизвестиха гласоподавателите да не се доверяват на данните на Анадолската организация.

От Висшата изборна комисия, представена от Българска телеграфна агенция, оповестиха, че съгласно 11% от обработените бюлетини Партията на справедливостта и развиването (ПСР) на турския президент получава 349 от 600 места в Меджлиса на парламентарните избори, а главната опозиционна Народнорепубликанска партия получава 98 места.

Избирателната интензивност на неделните президентски и парламентарни избори в Турция е била 85,6%, заяви държавният ефирен канал TRT. Източник от опозицията по-рано съобщи, че изборната интензивност е достигнала рекордните 93,6 %.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР