Въвеждането Регламент на (ЕС) 2016/679 за защита на личните данни

...
Въвеждането Регламент на (ЕС) 2016/679 за защита на личните данни
Коментари Харесай

AmCham: Новият еврорегламент GDRP ще спести на бизнеса около 2,8 млрд. евро


Въвеждането Регламент на (ЕС) 2016/679 за отбрана на персоналните данни (GDPR) ще спести на бизнеса сумарно към 2,8 милиарда евро от правни разноски. Това съобщи по време на конгрес, проведен от Американската комерсиална камара в България, Ива Тодорова, член на борда на камарата и ръководител на Дигиталната работна група. Тя обърна внимание, че новата правна рамка подсигурява по-добрата отбрана на правата на жителите и предизвести, че глобите за нерегламентирана обработка на персонални данни варират от 2% (или до 10 млн. евро) до 4% (или до 20 млн. евро) от годишния оборот на компанията според от нарушаванията.

 1

Регламентът визира директно към 80% от фирмите в България, които към момента не са готови да реагират на въвеждането му, съобщи, от своя страна, Венцислав Караджов, ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД), и добави, че за Европейски Съюз този % е с 10 пункта по-нисък – 70%.

Регламентът влиза в действие на 25 май 2018 година Неговата цел е да обезпечи механизми за отбрана на персоналните данни на жителите на Европейски Съюз при потребление на автоматизирани и други средства за обработка им и задължава фирмите, които правят редовно наблюдаване на жителите, по особено в интернет, да назначат длъжностно лице по отбрана на персоналните данни. От КЗЛД оферират такова обвързване да имат и компании, които обработват персонални данни на огромен брой лица, да вземем за пример над 10 000, за което ще е належащо да се обучат сред 50 000 и 100 000 души за използване на новите правила.

“Това поражда нуждата от основаване на Национален център за образование. Определена е постройка, за чиято реорганизация са нужни 1,5 млн. лева Разчитаме да получим финансиране от бюджета за 2018 г.”, разгласи ръководителят на КЗЛД. Паралелно се работи и за построяването на онлайн платформа, която може да образова по едно и също време 10 000 души. За нея Комисията се нуждае от 350 000 лева

 2

Адв. Таня Точева от адвокатска адвокатска фирма “Точева и Мандаджиева” изясни от своя страна, че най-засегнатите сфери от въвеждането на Регламента за отбрана на персоналните данни ще са опазването на здравето, банковото дело, застраховането, доставчиците на комунални услуги и мобилните оператори. “В изискванията на непрестанен продан на данни в обществени мрежи посредством мобилни приложения, облачни услуги и изкуствен интелект съвсем няма бранш, в който да не се обработват персонални данни”, добави и Пламен Ангелов от КЗЛД.

По време на форума стана ясно още, че до края на годината КЗЛД и Министерство на вътрешните работи ще внесат взаимно за разглеждане в Народно събрание закон за изменение и допълнение на Закона за отбрана на персоналните данни. В преходните и заключителни разпореждания ще бъдат импортирани промени в редица секторни закони, които би трябвало да се преведат в сходство с новия правилник.

 3

Представителите на бизнеса зададоха голям брой въпроси към представителите на КЗДЛ, обрисувайки провокациите пред подготовката си за трансформацията. Много от софтуерните колоси, членове на Американската комерсиална камара в България, предложиха съответни решения за по-ефективното въвеждане на фирмите в сходство с новите правила.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР