Въвеждането на високосна секунда често води до срив в работата

...
Коментари Харесай

Предлагат да отпадне високосната секунда, пречи на ИТ системите


Въвеждането на високосна секунда постоянно води до срив в работата на ИТ системите
(снимка: CC0 Public Domain)

Интернет компанията Meta, притежател на Фейсбук, Instagram и WhatsApp, предложи преустановяване на по този начин наречените високосни секунди. Според експертите, въвеждането им е евентуално рискова процедура, която предизвиква обилни разстройства в компютърните системи по света.

Високосната секунда е метод за справяне с резултатите от забавянето на въртенето на Земята, което пък е породено от топенето на ледниците и редица други фактори. Високосната секунда е въведена за първи път през 1972 година, а след това отговорността за прибавянето ѝ е поверена на Международната работа за въртене на Земята.

„ Ние като промишленост се сблъскваме с проблеми всякога, когато се вкара високосна секунда. И защото това е рядко събитие, то депресира цялата общественост, когато се случи ”, споделят Олег Облеухов и Ахмад Бягоуи, откриватели от Meta, в обява в корпоративния блог.
още по темата
„ С възходящото търсене на часовници с висока акуратност във всички промишлености, високосната секунда към този момент нанася повече щета, в сравнение с изгода, причинявайки разстройства и спирания ”, допълват специалистите на интернет колоса.

През 2012 година въвеждането на високосната секунда докара до сериозен срив на сървърите на Reddit и остави уеб сайтът недосегаем за 30-40 минути. Подобен проблем беше докладван от Cloudflare през 2017 година – част от кода на обществената им DNS услуга не позволяваше „ връщане на времето ”.

Сега някои софтуерни компании, в това число Meta и Гугъл, започнаха стъпки, с цел да се оправят с казуса: високосната секунда се „ размазва ” за по-дълъг интервал – в тази ситуация на Meta това са 17 часа.

От 1972 година са въведени 27 високосни секунди и е допустимо тази процедура въпреки всичко да отпадне. Международният съюз по телекомуникации (ITU) към този момент е почнал да разисква въпроса за тяхното унищожаване, а обстоен отчет по тематиката ще бъде оповестен през 2023 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР